Dagens ETC avslöjar.

2020-10-11 08:00
Dagens ETC har skrivit om kvinnojouren vid flera tillfällen förut.
Dagens ETC har skrivit om kvinnojouren vid flera tillfällen förut.
Puffetikett
Dagens ETC

Nya miljoner till ökänd kvinnojour som drivs av brottsdömt par

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta har hänt

• I början av 2019 gick sju Stockholmskommuner, Nacka, Värmdö, Haninge, Botkyrka, Nynäshamn, Tyresö, Värmdö och Huddinge, ut med en gemensam upphandling av skyddat boende. Istället för att ge kvinnojourerna ensamt ansvar för skyddet av våldsutsatta skulle de konkurrera med vinstdrivande bolag på den öppna marknaden.

• I slutet av april 2019 avslöjade vi att paret bakom ett av bolagen som vann upphandlingen är dömda för flera brott, och att deras barn tvångsomhändertogs enligt LVU i oktober 2018 sedan flickan berättat för skolpersonal om misshandel och hot av föräldrarna. Paret friades dock efter rättegången i september 2019, och LVU:et hävdes.

Paret har genom åren också haft stora skulder hos Kronofogdemyndigheten.

• Dagens ETC:s granskning visade också brister hos andra bolag som fått avtal med kommunerna om skyddat boende, bland annat har två av bolagen fått tidigare ansökt om att få starta HVB-hem, men Ivo har stoppat bolagen från att driva sådan verksamhet med motiveringen att företagen inte är lämpliga.

• I juni 2019 kunde vi bland annat berätta att Maria, kvinnan bakom bolaget, uteslutits ur en av Unizons medlemsjourer, och senare även ur Roks. Paret har också drivit flera HVB-hem utan tillstånd, anställda på så väl HVB-hemmen som de skyddade boenden har slagit larm om missförhållanden, Ivo gör polisanmälningar, bland annat om urkundsförfalskning av tillstånd. En kommun säger upp avtalet med parets skyddade boende sedan en kvinna berättat om hot och sexuella trakasserier.