Inrikes.

2020-10-07 16:30
Björn Bernhardson, verksamhetsledare och grundare av Äkta vara, som granskat 90 vegetariska produkter. Bild: PO Eriksson/Äkta vara / Shutterstock
Björn Bernhardson, verksamhetsledare och grundare av Äkta vara, som granskat 90 vegetariska produkter.
Puffetikett
Dagens ETC

Ny granskning: Mängder av tillsatser i vegetariska produkter

Växtbaserad kost lyfts fram som hälsosam, men en ny granskning visar att produkterna till stor del består av tillsatser och industriella ingredienser.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Cellulosa utvunnen ur pappersmassa, proteiner kokade i saltsyra, kemiska aromer och konserveringsämnen. Föreningen Äkta vara har granskat 90 vegetariska korvar, burgare och färser. Mer än hälften av produkterna innehöll fem eller fler tillsatser, aromämnen och industriframtagna substanser. Bara åtta var helt fria från dem. Allra värst är vegansk grillkorv av Coop, som innehåller 14 sådana substanser.

– Den innehåller mindre protein än korvbröd, säger Björn Bernhardson som är verksamhetsledare hos föreningen.

Populära Beyond meats vegetariska burgare, som fått mycket uppmärksamhet, innehåller hela 10 olika tillsatser.

Mer tillsatser än i köttprodukter

Att på det här sättet upplysa konsumenter om innehållet ökar kravet på producenten, menar han.

– Folk förväntar sig att om de äter korv så får man i sig protein, men om konsumenten då ser att det inte är så, behöver producenten se till att det blir så.

Och industrin har anpassat sig, säger Björn Bernhardson. Många produkter innehåller idag mindre tillsatser.

– Industrin anpassar sig när vi granskar, när vi tittar förändrar de sig, säger han.

Bakgrunden till granskningen är att vegetariskt ofta antas vara bättre, och att de vegetariska produkterna inte granskats på samma sätt som produkter som innehåller kött.

– Nästa steg kanske blir en jämförelse, men min gissning är att det ser bättre ut på tillsatsfronten i det icke-vegetariska. Det manipuleras mer med det vegetariska.

Går miste om näring

Björn Bernhardson säger att producenterna utnyttjar konsumenternas tidsbrist genom att presentera en bild som ger skenet av att produkten är naturlig.

– Men om man läser baksidan så ser det helt annorlunda ut, säger han.

Han poängterar att alla tillsatsämnen inte är farliga.

– Men även om de inte är farliga så ersätter de nyttiga ämnen vi egentligen är ute efter, och de industriella produkterna innehåller mindre nyttiga ämnen.

Alla vegetariska produkter är dock inte fulla av näringsfattiga tillsatser. Bland annat flera frysta burgare, färser och några korvar. Björn Bernhardson ser ingen anledning att sluta äta vegetariskt efter fynden av industriämnen.

– Absolut inte. Det finns goda alternativ, man kan äta vegetariskt och veganskt utan att gå miste om nyttigheter och göra avkall på smaken. Vi kan påverka genom att välja de schyssta produkterna.

 

Läs vidare på nästa sida: Goda vegoalternativ