Inrikes.

2020-06-17 09:23
  • Från 1 juli får asylsökande inte längre bosätta sig var de vill i Sverige.  Bild: Marcus Ericsson/TT
    Från 1 juli får asylsökande inte längre bosätta sig var de vill i Sverige. 
  • Modulboende för flyktingar i Farsta.  Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
    Modulboende för flyktingar i Farsta. 
Puffetikett
Dagens ETC

Ny avhandling: Utskälld ebo-lag ger inte sämre integration

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Hela landet måste hjälpas åt”

En av de kommuner som helt kommer att undantas från ebo-lagen är Göteborg, där Socialdemokraterna tillsammans med lokalpartiet Demokraterna drivit frågan. Jonas Attenius, socialdemokraternas gruppledare i Göteborg, menar att ebo-lagen leder till segregation.

– För mig handlar det om att bekämpa segregationen, att ge alla människor samma chans i livet. Vi måste ha en hållbarhet i mottagandet av asylsökande, där hela landet hjälps åt, säger han.

Att undanta hela kommunen tror han är nödvändigt.

– Då finns det en risk att asylsökande bosätter sig i förorterna ändå, men köper adresser i andra områden genom svarthandel för att kunna få ersättningen. I så fall kan segregationen istället förvärras, säger han.

Katrineholm är en annan av de kommuner som har anmält att hela kommunen bör undantas. Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande, menar att det är ett måste.

– Vi har tagit emot många asylsökande under många år, och har en högre arbetslöshet än riksgenomsnittet, ett hårt tryck på socialförvaltningens boenden, och stor trångboddhet. Det är inga bra förutsättningar för integration, säger han.

”En dålig lösning”

Norrköping finns också med bland kommunerna som omfattas av de nya reglerna. Men här är det bara vissa områden som ska undantas. Lars Stjernkvist, även han socialdemokrat och ordförande i kommunstyrelsen, tror på att segregationen då kommer att minska.

– Vi har varit väldigt noggranna inför den här ebo-ansökan och kartlagt vår bostadsmarknad, tittat på trångboddhet och levnadsvillkor, och det är ingen tvekan om att eget boende leder till boendeförhållanden vi inte ska acceptera i vårt land. Jag har full förståelse för att man bosätter sig bland landsmän, men det är en dålig lösning.

Kan ni verkligen vara säkra på att det andra alternativet, med boende hos Migrationsverket och sedan kommunplacering, leder till bättre integration?

– Det finns absolut sådant som talar för att det underlättar integrationen att bo med landsmän, men det vi inte får acceptera är att du som nyanländ tvingas acceptera sämre boende än alla andra, där trångboddhet gör att det är omöjligt för barn att läsa läxor hemma till exempel.

Är det inte bostadsbristen som är problemet då?

– Jo, men alla kommuner har inte bostadsbrist. Då är det bättre att vi försöker styra så att man bosätter sig i sådana kommuner.

Jonas Attenius är inne på samma spår:

– Ja, vi har bostadsbrist, men den kan vi inte trolla bort på ett år eller två. Då får vi istället försöka göra det bästa efter de förutsättningar som är nu.

Ebo-lagen

Ebo-lagen står för lagen om eget boende och är en del av  lagen om mottagande av asylsökande.

Den nya lagen börjar gälla från 1 juli och ger 32 kommuner möjlighet att göra undantag från ebo-lagen.

Undantaget från ebo betyder inte att asylsökande inte får flytta till en viss kommun eller område, bara att de mister sin ersättning.

Elva kommuner, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Göteborg, Helsingborg, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Malmö, Perstorp och Åstorp, har anmält att de vill undanta hela sin kommun. Regeringen vill dock ändra regelverket så att länsstyrelsen ska få vetorätt gentemot kommunerna – en förändring som kan träda i kraft vid årsskiftet, och som då kan innebära att hela kommuner inte längre kommer undantas.

Idag bor cirka 15 000 asylsökande i något av Migrationsverkets boenden och cirka 21 000 bor i eget boende.