Inrikes.

2020-10-20 09:11
Personal på biblioteket i Täby fick under lördagen information att NMR satt upp plakat (OBS: Biblioteket på bilden är inte det aktuella). Bild: Christine Olsson/TT
Personal på biblioteket i Täby fick under lördagen information att NMR satt upp plakat (OBS: Biblioteket på bilden är inte det aktuella).
Puffetikett
Dagens ETC

NMR hotade bibliotek som bjöd in dragshow för barn

Den gångna helgen hotade Nordiska motståndsrörelse NMR biblioteken i Nykvarn och Täby. Orsaken? Bägge biblioteken hade valt att bjuda in sagoföreställningen Bland drakar och dragqueens för att underhålla barnen med både dragshow och sagouppläsning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det var väldigt chockerande för alla inblandade att komma till jobbet och mötas av avspärrningstejp och klotter, säger Petter Wallenberg, föreställningens grundare och konstnärlige ledare.

Kvar på platsen hade NMR  lämnat kvar plakat med ”Små barn ska inte ha något att göra med sexuellt avvikande personer” och ”alla barn har rätt till en sund uppväxt utan kulturmarxistisk propaganda tänkt att få dem att ifrågasätta det mest naturliga som finns, nämligen deras egna kroppar”.

– Jag ser det här som en extrem grupperings försök att skrämma till sig makt i samhället. Förra året var det en person som störde en föreställning i Östersund, men det här är ju mer organiserat. Det är klart att det är chockerande att grupper som NMR flyttar fram sina positioner och försöker skrämma till sig makt, men det viktigaste från vårt håll är att visa att vi inte ger upp och att det är ännu viktigare att vi genomför projekten, säger Petter Wallenberg.

Till Dagens ETC säger Malin Törnquist, bibliotekschef i Täby, att de på lördagskvällen fick ett mejl av en kommuninvånare som berättade att någon satt upp plakat vid biblioteket, men när personalen kom till jobbet på söndagen var dessa borttagna.

– Jag antar att någon kontaktade polisen och att de togs bort. Senare under dagen när vi hade föreställningen var det också poliser i närheten. De var snabba med att ställa upp med resurser, säger hon.

Någon större oro känner varken hon eller Anna Dunér, evenemangsansvarig på biblioteket. 

– Det här påverkar inte eller styr vad vi gör på biblioteket. Vi har ett brett program som ska tillgodose olika behov och locka alla slags människor, säger hon.