Inrikes.

2014-03-14 04:51
I går häktades två män misstänkta för mordförsök efter attacken vid Möllevången i Malmö den 8 mars.  Bild: Drago Prvulovic/TT
I går häktades två män misstänkta för mordförsök efter attacken vid Möllevången i Malmö den 8 mars.

Misstänkte nazisten skryter om tidigare knivattacker

Nazister har under många år sökt sig till Möllevången i Malmö för att provocera. En de misstänkta i lördagens attack skryter på en rasistsajt om tidigare kniv­attacker mot vänsteraktivister i området. Det uppger den avhoppade nazisten Kim Fredriksson som känner väl till de misstänkta gärningsmännen och själv deltagit vid liknande attacker.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Vi har druckit brännvin ihop och begett oss till Möllan för att misshandla folk, säger han.

Kim Fredriksson satt under 2000-talet i Nationaldemokraternas partistyrelse och var senare strateg inom Nordisk ungdom. Han ledde spaningsgrupper som sökte upp vänstermänniskor att attackera. Han är dömd för hets mot folkgrupp och misshandel, men för två år sedan bestämde han sig för att hoppa av. Han slutade tro på idéerna och är numer aktiv debattör med fokus på antifascism. Kim Fredriksson känner väl till de fyra män som är misstänkta för helgens mordförsök. Han säger att de varit aktiva inom vit makt-rörelsen under många år och att han själv har umgåtts med en av dem. De har druckit brännvin ihop och sedan begett sig till den vänsterpräglade stadsdelen Mölle­vången, även kallad Möllan, för att söka konfrontation.

– Vi klottrade ner meningsmotståndares husväggar och misshandlade folk, säger han.

Han är inte förvånad över det som hänt och menar att helgens knivattack följer ett mönster som funnits inom rörelsen under lång tid.

– Attacker på just Möllevången är en del av skånska nazisters internkultur, säger han.

Han visar länkar från den numer stängda nazist-sajten Info 14 som berättar om en liknande attack som skedde redan 2006. Han hävdar att texten är skriven av en av männen som nu misstänks för mordförsök. Texten beskriver hur två ”patrioter ville pröva motståndet på Möllan” för att få en ”kul kväll”. De ska sedan ha blivit igenkända av vad de kallar allt från autonoma till råttor och de ska enligt texten ha använt kniv mot dessa. Texten avslutas med ett tack till Möllans autonoma och en förhoppning att ”träffas vid ett senare tillfälle”.

”Självförsvar”

På sajten Realisten som drivs av nazistiska Svenskarnas parti hävdas det att det i själva verket var nazisterna som blev attackerade på Möllevången i helgen. Att knivattacken handlade om självförsvar. Männen som nu sitter häktade har även lämnat in anmälningar om misshandel. Beskrivningen av händelserna återges också av tidningen Kvällsposten som publicerar vittnesmål från anonyma källor som säger att en grupp på 15–30 demonstranter ska ha jagat och attackerat nazisterna som då ska ha svarat med att gå till attack med knivar.

Kim Fredriksson avfärdar en sådan förklaring.

– Jag kan nazisternas motargument och hela deras retorik så jag visste att de skulle börja bjadda om självförsvar. Det har man gjort i alla år, men det håller inte. De befann sig på en krog 15 minuter bort och gick uppenbarligen till Möllevången för att provocera. Jag tycker att det är obehagligt att medier vidareförmedlar nazisternas bild och att liberala debattörer tar tillfället i akt att ge sig på vänstern, säger han.

Han tycker också att det är viktigt att påpeka att Möllevången inte är vilken stadsdel som helst.

– Nassar gillar inte Möllan med HBT-vänliga caféer, vänsterställen och multikultur. Man är där för att provocera på samma sätt som till exempel Nationaldemokraterna håller demonstrationer utanför moskéen på Södermalm.

Kim Fredriksson säger att han har svårt att smälta det som hänt i Malmö. Att han är emotionellt berörd då han är bekant både med offer och förövare. Han känner ytligt den man som fortfarande är allvarligt skadad och vårdas på intensivvårds­avdelningen i Lund. De är båda MFF-supporters.

– Det är fullständig makabert det som de här killarna har gjort. De har förstört både sina egna och andras liv, säger han.

Detta har hänt

8–9 mars i Malmö

KL 13-17: Internationella kvinnodagen firas med en demonstration som drar rekordmånga deltagare. 1800 demonstranter tågar från Folkets park till Gustav Adolfs torg. Under hela kvällen pågår fest på Moriskan i Folkets park.

KL 22.00: Demonstrationen ”Ta natten tillbaka” samlas på Möllevången och vandrar sedan genom staden, bland annat förbi den pub Sir Toby´s där gänget med koppling till nazistiska Svenskarnas parti ska ha befunnit sig. Nazisterna tar sig från puben vid Davidhalls torg till Möllevången. De sätter enligt Researchgruppen upp klistermärken runt vänsterkaféet Glassfabriken. Det går rykten om att nazister ska ha kommit till Möllan och många från demonstrationen söker sig till dit för att se om de är där.

Ca 00.30: Fem till sex personer som deltagit i demonstrationen stöter ihop med nazisterna. Detta sker i korsningen Kristianstadsgatan/Falsterbogatan. Enligt Researchgruppen attackeras demonstranterna och den man som nu ligger svårt skadad på intensiven i Lund ska ha fällts till marken och blivit matad med slag mot huvudet av nazisterna. En av kvinnorna ska ha tryckts mot en husvägg och blivit huggen med kniv i rygg, mage och under armen. En annan kvinna huggs i armhålan och en man huggs under armen in i lungan.

• Enligt Researchgruppens vittnen ska personer som befunnit sig en bit bort hört skrik och då kommit springande i grupp. Enligt källor i Kvällsposten har knivattackerna istället skett efter att gruppen kommit rusande till platsen. Även nazistsajten Realisten hävdar samma sak. Polisen griper några av förövarna, men en man med nazistkopplingar som pekats ut som gärningsman släpps senare.

Nazisterna springer till en park i närheten där polisen hinner i fatt dem och stoppar dem. Några grips andra släpps enligt Researchgruppen, bland annat den man med kända kopplingar till Svenskarnas parti som pekats ut som gärningsman av den knivskurne mannen.

9 mars

• Protester över hela landet mot nazisternas våld, bland annat i Malmö, Stockholm, Göteborg och Lund.

12 mars

• Två av de gripna männen häktas och en sätts på fri fot men är fortfarande misstänkt. Ännu en person läggs till utredningen misstänkt för mordförsök.