Inrikes.

2020-10-09 15:10
Khadija Mahamud. Bild: Privat
Khadija Mahamud.
Puffetikett
Dagens ETC

Matbloggspriset stoppade Khadija – nu backar ansvariga: ”Misslyckande”

Khadija Mahamud ledde kategorin Folkets val i Matbloggspriset – fram till igår då omröstningen plötsligt nollställdes. Anledningen: hon fick röster ”av fel orsaker”.

Nu backar de ansvariga från beslutet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Vi var tio deltagare som gick vidare till finalen och jag är den enda svarta muslimen från Somalia. Jag ledde tävlingen med över 2500 röster. Men helt plötsligt bestämde juryn att det här är inte okej, berättar Khadija när Dagens ETC når henne under fredagsförmiddagen.

Hon blev upprörd, frågade juryn varför och fick till svar att hon hade fått röster på grund av sin bakgrund, hudfärg och religion.

– Jag krävde bevis för det, men de hade inte svar på det. Jag har inte gått ut på mina sociala medier och sagt att jag är svart och somalier, det har jag absolut inte sagt. Jag vet inte hur de har kommit fram till det här beslutet, det är jättemärkligt.

Namnkunnig jury

Matbloggspriset startade 2005. I år består juryn av bland andra bagaren Sebastien Boudet och kokboksförfattaren Monika Ahlberg, men i kategorin Folkets val är det alltså omröstning som avgör vinnaren. På sin sajt förklarar personerna bakom Matbloggspriset nollställningen med att omröstningen kommit att handla om annat än just bloggen:

"Problemet som uppstod i år är att några av deltagarna har fått röster på grund av fel orsaker, dvs inte på grund av att de som röstar tycker att bloggen är fantastisk, maten välsmakande, bilderna smakfulla eller recepten välskrivna.”

Hoppar av i protest

Khadija säger att hon mådde dåligt igår, men idag känns det bättre sedan hon bestämt sig för att hoppa av tävlingen helt och hållet.

– Jag kände att nej, jag vill inte vara med i en sån tävling så jag hoppade av. Jag får tillbaka minnen till när jag först kom till Sverige och började jobba. Jag var inte välkommen för att jag är svart och har sjal på mig. Det är exakt samma känsla nu.

Khadija berättar att hon har fått stöttning från flera håll. Bland annat från den kända matbloggaren Zeina Mourtada. Flera av meddeltagarna har också valt att avsluta sin medverkan i tävlingen.

– De sa att de hoppade av för att jag har blivit särbehandlad.

Ogenomtänkt beslut

Ylva Vitorovic, projektledare för Matbloggspriset säger att hon är ångerfull och att det var ett ogenomtänkt beslut från första början.

– Vi ville att alla skulle få röster för vad de bloggar om. Det heter ju Matbloggspriset. Men vi hade inte tänkt hela vägen ut. Eftersom Khadija hade flest röster blev hon mest drabbad.

Ja, och nu har hon hoppat av och flera andra.

– Precis, och det är ett totalt misslyckande.

Hur ska ni reparera det här nu?

– Jag skriver på en ursäkt just nu. Vi har en dialog med alla finalister om vad vi kan göra nu när vi har skapat det här kaoset. Det känns som att Folkets val 2020 är dött. Det känns inte som att det är någon idé att ta det vidare eftersom Khadija och flera andra har hoppat av och folk mår dåligt. Det känns inte bra att fortsätta överhuvudtaget.

Lägger ni ner tävlingen för i år?

– Vi har en diskussion om det gällande Folkets val. Men vi vill prata igenom det här med finalisterna så vi inte gör något ogenomtänkt igen. Vi har bjudit in till samtal i eftermiddag, Khadija också. Jag har skrivit en ursäkt till henne för det som hände och om hon vill ger jag gärna henne en personlig ursäkt.