Inrikes.

2014-05-29 16:13
Bianca Kronlöf.
Bianca Kronlöf.

”Måste ta varje möjlighet att sprida budskapet”

I veckan släppte nätverket Linje 17 mot rasism filmen #viärsverige 2014 om mediernas och politikernas normalisering av rasismen och skuldbeläggande av offren för nazistiskt och rasistiskt våld. Medverkar gör en rad kända politiker, artister och skådespelare – däribland Bianca Kronlöf, som även är känd från Youtube och SVT Flow-serien Full patte.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Varför ville du vara med i #viärsverige-filmen?

– I Sverige och Europa just nu är situationen så sorglig, tragisk och akut att en antirasist måste ta varje tillfälle att prata om och sprida det budskapet. Det gäller både genom sådana här projekt, om man har möjlighet att medverka i och sprida filmer och artiklar, och rent privat.

Känns budskapet extra viktigt efter den främlingsfientliga frammarschen i EU-valet?

– Absolut, men det kändes viktigt före valet också – valresultatet är ju inte direkt en överraskning. Med ett val får man ju bara svart på vitt hur många det är som röstar och vad de röstar på – åsikterna är ingen nyhet. Sedan är det viktigt för att rasismen är väldigt utspridd och normaliserad i Sverige. Det är farligt att många definierar rasismen som våldsbrott och ekonomisk diskriminering medan vardagsrasismen normaliseras.

I förra veckans avsnitt av humorserien Full patte pratade du och din syster Tiffany om sexuellt våld – är det viktigt att hitta nya sätt att diskutera politiska frågor?

– Ja, det är det. Det som är talande för all sorts aktivism är att den tar nya former hela tiden, att den inte kan bli institutionaliserad eftersom att det handlar om en pågående kamp. Med tekniken som finns idag är det också möjligt för vem som helst att sprida sin aktivism genom att filma sig själv och lägga upp det på internet utan att behöva gå via etablerade medier och bli godkänd av den hierarki som finns. Då kan det bli friare, ocensurerat och kompromisslöst.