Inrikes.

2020-10-13 13:23
  • Bild: Shutterstock
  • Sajten Hyrflickvän.se var fejkad – och del i en kampanj för att belysa problemen med sugardejting. Bild: Faksimil
    Sajten Hyrflickvän.se var fejkad – och del i en kampanj för att belysa problemen med sugardejting.
Puffetikett
Dagens ETC

Männen ville hyra tjejer – på falsk sajt för sugardejting

Sajten hyrflickvän.se besöktes av mer än 800 personer och var sjätte ville träffa en ung minderårig tjej. Men i själva verket var hemsidan ett påhitt för att belysa problematiken med sugardejting.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var i fredags som hemsidan gick live på nätet och trycket lät inte vänta på sig. Mellan den 9-11 oktober har över 800 personer, företrädesvis män registrerat sig och fyllt i hemkommun, sin egen ålder och hur gamla tjejer de vill hyra. Var sjätte besökare,16,6 procent var villig att hyra en ung minderårig tjej.

Vad männen dock inte visste var att hemsidan var ett påhitt i syfte att belysa och motverka sugardejting och när de klickade sig vidare möttes de av budskapet ”Du är nu på väg att begå ett brott”.

Bakom kampanjen står de två anti-trafficking organisationerna Realstars och Child10.

– Vi har ett gigantiskt problem med sexhandel på sugardejtingsidor. Det är män som köper övergrepp av barn, säger Ida Östensson chef för kommunikation och påverkan på Child10.

– Vi vill belysa att sugardejting är sexköp och ingår i sexköpslagen och är det någon under 18 år är det utnyttjande genom köp av sexuell handling av barn. Men också att vi behöver utreda de här digitala bordellerna för koppleri som är vad de här sugardejting sidorna håller på med, fortsätter hon.

Män i alla åldrar

Ida Östensson säger att det är svårt att beräkna männens ålder och att uppgifterna inte är helt tillförlitliga eftersom besökarna själva anger sin ålder.

– De är alla åldrar kan jag säga. De anger ofta att de är yngre än vad de är i verkligheten. Men vi har sett att det är en hel del unga män, så synen verkar inte ha förändrats över generationer. Även om detta inte är statistiskt säkerställt mer än att vi kan se vilka som registrerat sig samt tagit bort 10 procent för att minska felmarginalen.

Realstars och Child10 skriver i ett pressmeddelande att problemet med digitala bordeller är stort i Sverige och att det idag finns 15 hemsidor med annonser riktade till sexköpare.