Inrikes.

2020-09-25 11:00
Lars Beckman (M). Bild: Henrik Montgomery/TT
Lars Beckman (M).
Puffetikett
Dagens ETC

M-politiker i attack mot ”vänstervridet” public service

Moderata riksdagsledamöter anklagade i veckan på nytt public service och individuella medarbetare för att vara vänstervridna.

– Jag håller mig på armlängds avstånd, säger Lars Beckman (M).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I början av veckan twittrade den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman ilsket om att journalisten Carina Bergfeldt ska få leda en talkshow på SVT. Beckman skrev att det är programdirektören Jan Helin som ”agerar kraftfullt nu internt för att alla s debattörer ska få en ny plattform på bästa sändningstid”. Efter utbredd kritik togs tweeten bort och Beckman hävdade att han inte hade haft för avsikt att kalla Bergfeldt S-debattör, utan ville uttrycka oro för att programmet skulle bli en plattform för S-debattörer.

Beckman är långt ifrån den enda moderaten som har anklagat public service-medierna för att vara vänstervridna. Riksdagsledamoten Jan Ericson, tidigare ledamot i public service-kommittén, har twittrat om att den politiska vinklingen på SVT blir ”värre och värre” och Hanif Bali har kallat SVT för ”förutsägbart vänster”. Under M-stämman i fjol kom liknande utsagor från riksdagsledamoten Edward Riedl och Christofer Fjellner.

Sedan partistämman har en arbetsgrupp tillsatts som ska analysera public service på fyra områden: uppdrag, krav på opartiskhet och saklighet, finansiering, samt styrning och uppföljning. Målet är att public service ska bli ”smalare och vassare”. Det tycker Lars Beckman är bra.

– Jag tycker att statsmedier i Sverige har en viktig roll att fylla och att vi ska ha stor mångfald inom medierna i Sverige. Stockholmsförbundet vill avskaffa statliga medier, men det vill inte jag.

När Dagens ETC frågar Beckman vill han inte säga att han ser public service som vänstervridet och inte heller att det är något fel med public service utbud., förutom undanträngningseffekter mot privata medier.

– Men jag ser problem med att SVT har betydligt lägre förtroende bland de som röstar borgerligt jämfört med de som röstar vänster. Det är en mycket viktig fråga för SVT, att reda ut hur de ska kunna få lika högt förtroende hos hela befolkningen.

Men ska inte politiker hålla sig på armlängds avstånd från oberoende medier? Tycker du att ditt agerande rimmar med detta?

– Det tycker jag att det gör. Man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt, dels värna fria medier och dels debattera deras funktion och roll i samhället.

Hur går det ihop med att kritisera individer inom public service?

– Prata om individer tycker jag att man ska undvika, det är systemet man ska kunna debattera.

Men du har ju kritiserat individer som jobbar på public service?

– Det tycker jag inte att jag har gjort.

Fast förutom Carina Bergfeldt har du ju twittrat en del om SVT:s programdirektör Jan Helin.

– Jan Helin är en av cheferna, det är skillnaden. Jag tycker att man ska hålla armlängds avstånd till rapporteringen, men man måste kunna debattera medier.