Inrikes.

2021-06-17 15:55
Bild: Jonas Ekströmer/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Löfven efter beskedet om misstroende: ”Farlig väg för vårt land”

Statsministern riktar stark kritik mot oppositionen efter dagens misstroendebesked.

– Att kasta in svensk politik i kris i detta svåra läge, med hänvisning till ett förslag som inte existerar, det är inte ansvarsfullt, säger Stefan Löfven vid en pressträff.


Här kan du se pressträffen


Efter oppositionens besked om misstroendeförklaring mot regeringen Löfven håller statsministern en pressträff på torsdagseftermiddagen. Han riktar stark kritik mot oppositionen.

– Det är en farlig väg som Vänsterpartiet tillsammans med de högerkonservativa nu beträder. Dessa fyra partier är skyldiga det svenska folket ett besked vad deras regeringsalternativ är. Den här vägen är farlig för vårt land, vi är i ett läge där det behövs mer samarbete och mer samförstånd, säger Stefan Löfven.

Han upprepar det som regeringen tidigare sagt, att det ännu inte finns något förslag kring hyressättningen på bordet.

– Att kasta in svensk politik i kris i detta svåra läge, med hänvisning till ett förslag som inte existerar, det är inte ansvarsfullt. Och det är inte vad det svenska folket väntar sig.

Statsministern säger vidare att regeringen ”aldrig kommer att acceptera marknadshyror” utan menar att det rör sig om ”fri hyressättning”.

– Det har heller aldrig varit frågan om det. Vi har samma uppfattning i den frågan som Vänsterpartiet, säger Stefan Löfven.

Vad är det för skillnad på marknadshyror och ”fri hyressättning”?

– Marknadshyror innebär att man skulle släppa fritt helt så att fastighetsägarna får sätta vilka hyror de vill, och det är det inte frågan om här. Det här gäller hyressättning på nyproducerade bostäder och det kommer att träffa mindre än en procent av beståndet.

– Det är ingen som bor i hyresrätt idag som kommer att påverkas. Vi kan inte ha en diskussion som bygger på direkta felaktigheter, säger Stefan Löfven.

Om regeringen faller vid en misstroendeomröstning står statsministern inför två val: att begära entledigande eller att utlysa extra val. Stefan Löfven vill dock inte ge något besked om vad han kommer att göra i en sådan situation.