Inrikes.

2014-02-12 10:23
Vårdföretagarna tycker att debatten om vinster i välfärden är allt för ensidig.  Bild: David Goldman/AP/TT
Vårdföretagarna tycker att debatten om vinster i välfärden är allt för ensidig.

LO: "Uppropet för vinster i välfärden är ett desperat utspel"

Debatten är orättvis och okunskapen stor. Det menar Vårdföretagarna som har startat ett upprop för vinster i välfärden. Ett desperat utspel som inte lär få någon effekt, menar LO.

”Viljan att betala skatt blir mindre”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Förra veckan meddelade Vårdföretagarna att de startar ett upprop för att bemöta kritiken mot privat och vinstdrivande välfärd. Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vård­företagarna, menar att debatten om vinster i välfärden är alltför ensidig. Uppropets syfte är att bredda den.

– Det finns en väldig okunskap, som bygger på en debatt som i sin tur bygger på felaktiga uppgifter och missuppfattningar. Vi vill visa för allmänheten vad den privat drivna vården och omsorgen egentligen är, säger han.

Vårdföretagen vill inte bara påverka opinionen, utan även politikerna.

– Vi vill påminna politiker i alla partier om att privat vård är en viktig del av välfärden, och att det skulle få stora negativa konsekvenser om man skulle begränsa möjligheterna till vårdföretagande.

Enligt Håkan Tenelius tror nästan 20 procent av de cirka 11 000 privat drivna vårdföretag som finns i Sverige att de får svårt att överleva om vinstbegränsningar införs. Men Kjell Rautio, utredare på LO, menar att den oron inte är ett tillräckligt starkt argument för att inte införa begränsningar.

– Nej, som det är idag rinner allt för stor del av skattepengarna iväg till privata företag. Det medför ett legitimitetsproblem. Viljan att betala skatt blir förstås betydligt mindre om medborgarnas pengar går till privata vinster och inte till välfärd.

Men däremot menar inte Kjell Rautio att vinster ska förbjudas. LO vill istället se en begränsning.

– Staten bör lagstifta om att vinstuttagen får motsvara statslåneräntan plus en procent, och att bolaget måste drivas utifrån allmänhetens bästa. Kommuner och landsting kan sedan besluta om undantag, om det går att motivera för medborgarna, säger Kjell Rautio.

Han tror inte att en sådan begränsning innebär att vård­företag går i konkurs.

– Vårdföretagarna framhäver ju gärna hur duktiga de privata vårdföretagen är. Om det nu är så kan kommuner och landsting bestämma att de får finnas kvar ändå, säger han.

Vårdföretagarnas upprop går bland annat ut på att lansera en hemsida där olika företag och medarbetare ska ge sin bild av den privata vården, och där det ska finnas fakta och argument. Det har också startats en namninsamling. Men Kjell Rautio är tveksam till om kampanjen kommer att få någon större effekt.

”Grundmurad opinion”

– Jag ser det här som ett lite desperat utspel. Men Vård­företagarna känner väl av att det finns en kraftig opinion mot vinster i välfärden, och att de måste göra något. Men folkopinionen är så grundmurad och stark, så någon större effekt tror jag inte att det här kommer att ha, säger han.

Håkan Tenelius hoppas dock på motsatsen.

– Många har fått bilden att vårdföretag tjänar pengar genom att snåla in på kvalitet, mycket eftersom det är så medierapporteringen har varit vinklad. Vi vill ge den riktiga bilden och genom att göra det tror jag att människor kan ändra inställning till den privata vården.

Det här är Vårdföretagarna

• En arbetsgivar- och branschorganisation för företag som driver privat vård och omsorg.

• Omfattar cirka 2 000 företag med totalt 90 000 årsanställda
 

Lo och vinster i vården

• I januari 2013 presenterade LO ett program för att stoppa marknadsstyrningen av välfärden. Förra veckan lanserade de ett eget slags valprogram som också det tar upp att vinsterna bör begränsas.

Privat vård

• Drygt 11 000 företag driver privat vård och omsorg-

• Knappt 500 av cirka 1200 vårdcentralen i landet drivs i privat regi.

• 23 procent av alla utförda hemtjänsttimmar utfördes av privatanställd personal 2012.

• För några veckor sedan berättade Kent Werne i Dagens ETC att de tio största välfärdsbolagen gjorde en vinst på 9,5 miljarder mellan 2008 och 2010 – och att 30 miljarder skattekronor gått till vinst 2006–2012. Alltså 4,5 miljarder per år – en kostnad som motsvarar lön till 11 250 sjuksköterskor.