Inrikes.

2020-10-01 12:35
Danska politiker och läkare ryter ifrån i ny metoo-våg. Bild: Shutterstock
Danska politiker och läkare ryter ifrån i ny metoo-våg.
Puffetikett
Dagens ETC

Läkare och politiker ansluter till den danska metoo-vågen

Mediebranschen satte i gång Danmarks andra våg av metoo. Nu ryter även läkare och politiker ifrån mot sexismen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I medieuppropet i Danmark för drygt en månad sedan anslöt 1 600 journalister och mediearbetare i ett öppet brev mot sexism i branschen. Det efter att programledaren för danska TV2, Sofie Linde delade med sig av personliga upplevelser av sexuella trakasserier på en humorgala.

Brevet har fått stor uppmärksamhet och i kölvattnet har också fler branscher nu lyft frågan.

Läkaren Maja Holt Højgaard lade upp ett liknande brev där hon beskriver hur problemen även existerar inom läkarkåren. ”Sexism är också en del av vardagen på de danska sjukhusavdelningarna, de danska klinikerna och vid de danska universiteten”, skriver hon.

Hon tar upp ett flertal exempel på anonyma vittnesmål om sexism på arbetsplatsen: ”Jag har kallats skattflicka och liten mus. En överläkare frågade om jag hade problem med mina hormonnivåer just nu.”


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Det öppna brevet har i dagsläget fått 861 underskrifter från läkare och läkarstudenter.

Vittnesmål från flera partier

En annan grupp som har reagerat i Danmarks andra våg av metoo är politiker. 322 kvinnor som varit eller är engagerade inom åtta olika politiska partier har skrivit under ett upprop mot sexism i politiken tillsammans med 79 anonyma vittnesmål om alltifrån olämpliga kommentarer till våldtäkter.

”En av oss satt på en mjuk soffa bredvid en mycket äldre politiker från ett annat parti. Plötsligt låter han handen glida under henne och försöker sticka ett finger upp i henne.”

– Det var våldsamt. Vi kunde bara sitta och se det växa i våra händer, säger Camilla Søe, en medlem av danska Liberala partiet som tillsammans med tre andra initiativtagare samlade in vittnesmålen till tidningen Politiken.

Vittnesmålen har chockerat politiker i Danmark. Flera beskriver att man inte har insett vidden av undertryckta övergrepp inom politiken.