Inrikes.

2020-10-25 10:47
Natten mellan lördag och söndag blir det vintertid. Bild: Erik Johansen/TT/NTB
Natten mellan lördag och söndag blir det vintertid.
Puffetikett
Dagens ETC

I natt ställde vi om tiden – och kanske var det sista gången

I natt var det dags att vrida tillbaka klockan en timme för att ställa om till vintertid. Men är du en av dem som älskar en sovmorgon får du lov att passa på, det kan nämligen vara sista gången vi ställer om till vintertid.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Bakgrunden är att EU-parlamentet den 26 mars beslutade om att det ska vara slut på sommartid, för att undvika tidsomställningen som sker varje vår och höst. 

 

Varje medlemsland ska dock själva få besluta om ifall de vill ha evig sommartid eller ständig vintertid. Den senare betraktas som den ursprungliga normaltiden. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

 

De länder som väljer att hålla fast vid sommartiden året om gör sin sista tidsomställning i mars 2021, de som väljer vintertid gör den i oktober nästa år – och kommer alltså att byta till vintertid ytterligare en sista gång.

 

Förändringen med en fast tid, som beslutats av EU-parlamentet, genomförs eftersom man anser det vara problematiskt att länderna inom unionen befinner sig i tre olika tidszoner när omställningen sker två gånger per år.

 

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S), som har varit drivande i att få igenom förändringen, säger till Aftonbladet att frågan är viktig.

 

– Det här är en viktig fråga för många EU-medborgare. Det har länge varit problematiskt och det är många som hör av sig med besvär gällande den här tidsomställningen, säger hon.   

 

Sommartid infördes för första gången i Österrike och Tyskland den 30 april 1916 för att spara energi och därmed olja, vilket var en bristvara till följd av första världskriget. En rad europeiska länder, däribland Sverige, följde efter i maj samma år. 

 

Sommartiden återkom sedan under andra världskriget, men först från och med 1980 blev den årliga tidsomställningen ett fast, årligen återkommande inslag i Sverige. 1996 infördes samma sommartid i samtliga EU-länder.