Inrikes.

2014-04-08 06:03
 • Två attacker mot romer har inträffat i Kista. Stanescu Bradu berättar för Dagens ETC om sin rädsla. Han vill åka tillbaka till Rumänien. Bild: Carlos Zaya
  Två attacker mot romer har inträffat i Kista. Stanescu Bradu berättar för Dagens ETC om sin rädsla. Han vill åka tillbaka till Rumänien.
 • Sedan oktober har polisen avhyst 38 läger i skogen runt Kista. Bild: Carlos Zaya
  Sedan oktober har polisen avhyst 38 läger i skogen runt Kista.
 • KTH och Stockholms universitet har sagt upp avtalen om studentlägenheterna. Bild: Carlos Zaya
  KTH och Stockholms universitet har sagt upp avtalen om studentlägenheterna.

Hotbilden växer mot romer

Attackerna mot rumänska romer i Stockholmsförorten Kista kommer efter en lång rad avhysningar mot deras läger i området. Enligt Per Granhällen, säkerhetsstrateg i Rinkeby-Kista är det anledningen till att många av romerna värmer sig i gallerian.
   – Det är där konfliktytan har skapats, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hotbilden mot romer i Kista har trappats upp den senaste veckan.

I tisdags gav sig ett femtontal ungdomar i yngre tonåren gav sig på en grupp rumänska romer utanför Kista galleria, och ska ha misshandlat en 59-årig kvinna. Natten till i fredags attackerades tiggarna ännu en gång, när de låg och sov.

Per Granhällen, säkerhetsstrateg i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, reagerar starkt på nyheten om den senaste attacken mot romer i området.

– Oförsvarligt. Det är verkligen att slå på någon som redan ligger, säger han.

Men Per Granhällen håller inte med om bilden att det finns starka spänningar mellan romer och andra i området.

– Mig veterligen finns det ingen motgrupp eller något organiserat motstånd mot romerna. Den konflikt som finns är i så fall några enskilda individer. Det finns inga uppgifter på att romerna ska ha gett sig på någon, säger han.

Miserabla förhållanden

Bakgrunden till situationen i Kista grundar sig i att en grupp romer under miserabla förhållanden bott i skogen under längre tid. Det har lett till nedskräpning. Sedan oktober har polisen avhyst 38 läger i skogen runt Kista.

– I Högdalen och på andra ställen har de bott i husvagnar och enkla skjul. Men här i Kista är det långt värre omständigheter. De har hela vintern bott under en presenning. Det är så människoovärdigt det kan bli. Romernas extremt utsatta situation gör att de söker sig till Kista galleria för att värma sig. Det är där konfliktytan har skapats.

Enligt Kistapolisen finns det vissa spänningar mellan de hemlösa EU-migranterna i området och Kistaborna. Bland annat ska hemlösa EU-migranter ha brutit sig in i tomma studentbostäder en bit från Kista centrum för att sova där, och bosatt sig i husvagnar och bilar intill. Stockholms universitet och KTH har tidigare förmedlat bostäder till sina studenter i området, men har valt att säga upp avtalen, skriver tidningen Mitt i.

Enligt polisen har uppsökarenheten för hemlösa i Kista erbjudit rumänerna plats på härbärge, men de har tackat nej.

Får inte plats på härbärget

Enligt Bienvenido Flores, socionom och talesperson för EU-migranter i Stockholm, beror det på att hela gruppen inte kan få plats på härbärget.

– Är det stora grupper så fungerar det inte, och det är inte förenligt med deras seder. Härbärgena tar inte hänsyn till att det handlar om en familj.

Polisen har fortfarande inga misstänkta för attackerna.

– Rumänerna säger att de ser ungdomarna runt omkring i området, säger Bienvenido Flores.

– Hoten kan komma när som helst. Nu gäller det att hitta en lösning. De vill ha möjlighet att arbeta och etablera sig här, säger Bienvenido Flores.

Högerextrema hetsar mot romer

• Högerextrema och rasistiska sajter har sedan förra sommaren använt romernas utsatta situation i Kista för att hetsa mot romer som folkgrupp.

• ”De resande spred skräck bland de boende, stal, förde oväsen och bråkade”, skriver Fria Tider om studentboendet på Kista Alléväg. Sedan hänvisar sajten till en intervju med en ”arg portugisiska” – man påstår att hon är student – som säger: ”Romer är verkligen hatade överallt.”

• De högerextrema sajterna tar ofta rapportering från etablerade medier, men väljer att sätta information i ett antiromanistiskt sammanhang. Avpixlat, knutet till Sverigedemokraterna, talar om ”tiggarinvasionen”.