Inrikes.

2020-10-26 12:05
”Högersvängen handlar om ekonomi, frihet och självständighet från staten. Det vill jag 	förvalta. Muf ska fortsätta vara den riktiga högern”, säger Matilda Ekeblad som väntas bli ny ordförande för Muf.  Bild: Jesper Jäger-Ärlestad
”Högersvängen handlar om ekonomi, frihet och självständighet från staten. Det vill jag förvalta. Muf ska fortsätta vara den riktiga högern”, säger Matilda Ekeblad som väntas bli ny ordförande för Muf.
Puffetikett
Dagens ETC

Hon ska göra de unga moderaterna gröna

När Benjamin Dousa som Muf-ordförande har drivit Moderaterna framför sig högerut mot en allt hårdare migrationspolitiken talar nya ordförande Matilda Ekeblad om ”det gröna ungdomsförbundet” och om migrationspolitiken som populism.

”Jag är inte en Dousa 2.0.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Benjamin Dousa ska gå vidare till ett jobb på tanke­smedjan Timbro föreslås 24-åriga Matilda Ekeblad från Boxholm blir ny ordförande. Beslutet tas formellt om tre veckor. Matilda Ekeblad är tydlig, hon vill inte bli en blek kopia av den avgående ordföranden.

– Jag är Matilda och har andra visioner, säger hon.

I somras skrev hon en debattartikel i DN där hon säger att Moderaterna fastnat i symbolfrågor som slöjförbud och förbud mot böneutrop. ”Vad har egentligen åstadkommits om de två moskéer i Sverige som har tillstånd för böneutrop tystnar? Om slöjor förbjuds i skolan, vad har det för betydelse för integrationen i utsatta områden?” Det kan ses som en markering mot Dousa, som drivit just de här frågorna.

– Som person skiljer det mycket mellan oss. Han är från Kista och jag är från Boxholm. Men också erfarenheterna och perspektiven man tar med sig hemifrån. Sedan tror jag också att vi har olika fokusfrågor rent politiskt. Jag vill inte vara en Benjamin Dousa 2.0, säger Matilda Ekeblad och fortsätter.

– Egentligen är vi båda barn av vår tid. Benjamin blev ordförande 2015, precis under den tid då integrationen var huvudfokus i svensk debatt. Men det skiftar hela tiden vad barn och unga engagerar sig i, de frågor som ligger närmast mig är klimat och sjukvård exempelvis.

Växte upp på bondgård

Den politiska banan tog fart under högstadiet. Den lilla kommunen Boxholm i Östergötlands län hade länge styrts av socialdemokrater. Matilda Ekeblad, vars pappa är bonde och egenföretagare, tyckte inte att partiet hade en bra politik och beslutade sig för att gå med i Moderata ungdomsförbundet. Sedan gick det snabbt. Redan ett par år senare hamnade hon på posten som distriktsordförande för Muf Östergötland.

Just klimatet har Matilda Ekeblad lyft flera gånger. Hon säger att hon vill göra Muf grönt och att ”klimatet inte räddas enbart genom mer kärnkraft”.

Vad vill du göra för klimatet?   

– Framför allt sluta upp med små skatter som en slags ”quick fix” och istället fokusera på andra lösningar. Jag tycker att det är väldigt intressant med koldioxidlagring och hur man kan rena haven. Sedan också all teknik och innovation som är påväg. Tänk att man inom en snar framtid kan flyga elflygplan inrikes i Sverige. Framtiden är väldigt häftig tycker jag inom klimat- och miljöpolitiken.

Vad mer vill du göra med Muf?

– Dels utveckla våra paradgrenar som ekonomi och lag och ordning. Det är också mycket som händer på arbetsmarknaden med gig-ekonomi, jämställdhet och sjukvård. När det kommer till gig-ekonomi är många för eller emot. Antingen släppa det fritt eller inte ha det alls. Har vi någon politik på framtidens arbetsmarknad? Eller ta hedersvåld, kanske den största jämställdhetsfrågan idag. Det finns kvinnor som är inlåsta och kontrollerade i hemmen. Vi är inget jämställt land så länge det finns kvinnor som inte får klä sig eller gifta sig som de vill. Och sjukvården, där köerna bara växer, redan innan corona. Jag är aktiv i sjukvårdspolitiken här i Östergötland där det är skrämmande siffror, särskilt inom barn- och ungdomspsykiatrin. Köerna är jättelånga och många borde få hjälp bra mycket snabbare än vad man får idag. Det är frågor som ligger nära mitt hjärta.

Benjamin Dousa gjorde så att ungdomsförbundet tog en rejäl högersväng. Vill du fortsätta på den vägen?

– Högersvängen handlar om ekonomi, frihet och självständighet från staten. Det vill jag förvalta. Muf ska fortsätta vara den riktiga högern.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Matilda Ekeblad

Yrke: Studerande

Ålder: 24

Bor: Linköping. 

Uppdrag: Distriktsordförande Muf Östergötland, samt ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen och ledamot i regionfullmäktige Östergötland. 

Väntas tillträda som ny Muf-ordförande efter Benjamin Dousas avgång.

Tre röster om Matilda Ekeblad

Vi har debatterat migration där det av naturliga skäl finns en hel del olikheter mellan våra partier. Vi har också debatterat miljö och klimat. Även där står vi en bit ifrån varandra. Det är de vanliga ideologiska skiljelinjerna kan man säga. Samtidigt kan vi lämna våra olikheter uppe på scen och prata vid sidan av. Det är en egenskap jag uppskattar.

– Alexander Winge, nuvarande distriktsordförande SSU Östergötland

Jag skulle säga att Matilda är modig och en förebild för många. Hon går sin egen väg och lyfter frågor som traditionellt inte är typiska för moderater. Hon är också stark i debatter och vet var hon står politiskt.

– Viktoria Skiöld (M), 2:e vice distriktsordförande Muf Östergötland

Jag tycker att Matilda är trevlig och ser fram emot hårda debatter med henne i framtiden.

– Lisa Nåbo (S), förbundsstyrelseledamot från Östergötland och tidigare distriktsordförande