Inrikes.

2020-10-03 14:40
Karolina Skog vill satsa på effektiv miljöpolitik om hon blir vald till språkrör. Bild: Hanna Franzén/TT
Karolina Skog vill satsa på effektiv miljöpolitik om hon blir vald till språkrör.
Puffetikett
Dagens ETC

Hon kan bli nytt MP-språkrör: ”I en pandemi har vi noll nytta av bomber”

Tidigare miljöminister Karolina Skog är nästa kandidat att anmäla sitt intresse för posten som Miljöpartiets kvinnliga språkrör. Hon längtar tillbaka tillbaka till en tid då partiet var kaxigare och vill se en förnyad krishantering med fokus på miljöfrågor.
– Vi står i en pandemi, och i den har vi noll nytta av bomber och granater, säger hon.

Varför vill du bli nästa språkrör?

– Vid varje förhandlingsbord där viktiga beslut fattas måste det sitta någon som värnar om planeten och det ska väljarna kunna lita på att Miljöpartiet alltid gör. Samtidigt ska de veta att vi har svar på frågor om sjukvård och trygghet och jag tror att jag kan stå för den bredden.

Om du väljs, hur ser Miljöpartiet ut om fem år?

– Jag längtar tillbaka till en tid där vi var mer kaxiga, dit vill jag hitta tillbaka. Vi behöver återfinna vårt självförtroende i partiet och ta tillbaka miljö och klimat som förstafråga. Idag kan det vara svårt för väljarna att förstå när vi går fram med reformer, vi måste visa hur saker hänger ihop och hur det vi gör tillsammans gör världen bättre. Sen har miljö och klimat glidit isär som att det är olika ämnen och det är det inte.

Kan ni behålla er radikala ådra och samtidigt sitta i regeringen?

– Ja, det är jag övertygad om att vi kan. Vi är för miljörörelsen vad Socialdemokraterna är för arbetarrörelsen. Vi behöver behålla fötterna kvar i myllan och ha en nära kontakt och dialog med miljörörelsens olika delar. För det behöver vi en miljörörelse som hela tiden utmanar oss, och den finns. Så det handlar om dialog.

Hur ska ni tydligare före er politik, i förhållande till Socialdemokraterna?

– Vi har börjat berätta tydligare vad vi går in med, vi presenterar våra förslag från början. Om resultatet sedan skiljer sig så ser väljarna det, vad som var våra ingångsvärden. Det är oerhört viktigt, när man går in i maktens rum, att man har kvar sina leriga kängor i hallen och går i dem regelbundet så att man kan hålla fast vid sin kompassriktning.

Vilka frågor vill du fokusera på om du blir språkrör?

– Jag tycker att vi ska stå upp för det jag menar är effektiv miljöpolitik. Det är ibland tråkigt, men jag har studerat vad som lett till förändringar, lyssnat på forskare och tittat på resultaten när myndigheter arbeta långsiktigt. Vi behöver stå upp för det, och det är inte helt utan politisk konflikt. Jag tror att om Ebba Busch och Jimmie Åkesson kommer till makten så är det de självständiga miljömyndigheterna som ryker, näst efter public service.

– Sen tänker jag, att det finns en massa pengar i världen. Jag vill att de pengarna ska gå till miljöarbetet, så det är viktigt att arbeta nära där de finns, då kan man få upp tempot.

– Även krishanteringen i samhället. Jag är frustrerad över diskussionerna om totalförsvaret. Vi står i en pandemi, och i den har vi noll nytta av bomber och granater. God djurhållning hade hjälpt oss mer i det. Jag tror att Miljöpartiet har mycket att ge i hur vi förbereder oss inför faktiska kriser. Också när det handlar om att jobba mot antibiotikaresistens, en bättre matproduktion, närproducerat, att skydda grundvattnet.

Om Karolina Skog

Född: 1976

Har en magisterexamen i humanekologi från Lunds universitet, och har ägnat hela sitt yrkesliv åt politiken. Från kommunalråd i Malmö till miljöminister i Löfvens första regering.

Hon lämnade uppdraget när regeringen Löfven II tillträde.

Idag är hon riksdagsledamot och bor i Stockholm.

 

Språkrörskandidaterna

Utöver Karolina Skog och Elin Söderberg har följande personer anmält att de kandiderar till språkrörsposten.

• Rebecka Le Moine, riksdagsledamot, talesperson för biologisk mångfald

• Janine Alm Ericson, riksdagsledamot och gruppledare

• Annika Horvinen Falk, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson

• Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister

• Märta Stenevi, partisekreterare