Inrikes.

2020-10-13 12:10
Nära 70 procent av de som fått utbetalningen lyckades uppnå en stabil tillgång till mat i ett år.  Bild: Shutterstock
Nära 70 procent av de som fått utbetalningen lyckades uppnå en stabil tillgång till mat i ett år.
Puffetikett
Dagens ETC

Hemlösa i Kanada fick 50 000 kronor – och det som hände slog hål på fördomarna

När 50 hemlösa personer i kanadensiska Vancouver fick motsvarande 50 000 kronor vardera kontant blev resultatet överraskande positivt.

”Det utmanar stereotyperna om hur vi kan hjälpa folk som lever på marginalerna”, säger Claire Williams, vd på organisationen bakom projektet, till CBC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Initiativet The New Leaf Project startade 2018 av välgörenhetsorganisationen Foundations for Social Change i kanadensiska storstaden Vancouver. I projektet fick en grupp på 50 hemlösa personer 7 500 kanadensiska dollar vardera, motsvarande drygt 50 000 svenska kronor. Gruppen jämfördes under ett års tid med en annan kontrollgrupp på 65 hemlösa personer som inte fick några utbetalningar.

Alla 115 deltagare, som var mellan 19 och 64 år, hade varit hemlösa i minst ett halvår och ingen hade några allvarliga problem med drogberoende eller psykisk ohälsa.

Resultatet av undersökningen var överraskande positivt, menar Claire Williams, vd på organisationen som låg bakom projektet.

I gruppen som fick kontanter tillbringade man färre nätter på gatan och de hade i genomsnitt hittat ett stabilt boende inom tre månaders tid, jämfört med den andra gruppen där det tog i snitt fem månader.

6 000 kronor i tolv månader

I genomsnitt spenderade gruppen 52 procent av sina pengar på mat och hyra, 16 procent på kläder och transport och 15 procent på andra saker som mediciner och räkningar.

Nära 70 procent av de som fått utbetalningen lyckades uppnå en stabil tillgång till mat över hela året.

Och gruppen spenderade 39 procent mindre pengar på alkohol, cigaretter och droger än tidigare, vilket utmanade fördomarna om att det är fel att ge pengar till hemlösa för att de inte anses kunna ta ansvar för dem.

– Det utmanar stereotyperna vi har om hur vi kan hjälpa folk som lever på marginalen, säger Claire Williams till CBC.

Många av dem som fick pengar lyckades hantera dem bra över hela året.

– Vi såg personer som hade kvar över 6 000 kronor i tolv månader, vilket är uppseendeväckande i området, säger Claire Williams.

”Det här är inte bara en hjälpande handling”, skriver organisationen i sin utvärdering. ”Det är en signal om att samhället tror på dem”.

Organisationen menar också att engångsutbetalningen kan vara ett sätt att minska de offentliga kostnaderna för att hjälpa de hemlösa. Enligt Claire Williams spenderar Kanada i snitt 368 000 kronor per person årligen på socialtjänster för de hemlösa. Direktutbetalningar av detta slag skulle därmed kunna spara upp till 54 000 kronor per person.

– Den allmänna tron är att upprätthållandet av status quo är billigt, men i realiteten är det ofattbart dyrt, säger Claire Williams till CBC.

Fotnot: Enligt den senaste räkningen i provinsen British Columbia från 2018 var det runt 7 600 hemlösa i regionen, vilket innebär att en utvald grupp på 115 deltagare är relativt liten.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev