Inrikes.

2020-10-12 13:41
  • Bild: Gorm Kallestad/TT/NTB
  • Janna Lundberg Bild: Emil Malmborg
    Janna Lundberg
Puffetikett
Dagens ETC

Friskolejättarnas överskott motsvarar 8 000 lärarlöner

Enligt en genomgång som Skolvärlden har gjort har de största svenska friskolekoncernerna gjort ett rörelseresultat på över fem miljarder kronor de senaste fem åren. För så mycket pengar kan man anställa 8 000 lärare i ett år.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De senaste veckorna har Dagens ETC i serie artiklar granskat att flera skolkoncerner gått med stor vinst under coronapandemin. Nu har Skolvärlden gjort en genomgång som visar att de stora friskolekoncernerna gjorde ett rörelseresultat som hade kunnat gå till 8 000 lärarlöner. Janna Lundberg, som är lektor vid Malmö universitet och har disputerat i utbildningsvetenskap, är inte förvånad.

– Skolan är marknadsutsatt, så det är det här systemet vi har. Sedan skär det mot en allmän etik, men vårt system tillåter ju det. Det är dock bra att vi får veta hur mycket pengar det rör sig om.

Att systemet ser ut som det gör hindrar dock inte att folk blir provocerade.

– Det är klart att det sticker i ögonen. Det är en följd av ett system där man har sådana intressen – det har införts under en argumentation om valfrihet, men har landat i stora vinstuttag. Skolforskning har visat att man inte har stor valfrihet på landsbygden, någonting som också gäller vård och omsorg, men däremot får vi betala för att det privata näringslivet ska kunna ta ut vinster.

Tror du att sådana här genomgångar gör någon skillnad?

– Jag hoppas att det blir en politisk fråga som bidrar till att systemet reformeras. Det är världsunikt hur man i Sverige tillåter det privata näringslivet att agera med offentliga medel.