Inrikes.

2021-01-21 08:09
Bild: Henrik Montgomery/Jonas Ekströmer/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Förlänger rekommendationer – men inför lättnad på gymnasierna

Regeringen förlänger förbudet mot att sälja alkohol på krogen efter klockan 20 – och munskydd rekommenderas våren ut. Det var några av beskeden under torsdagsmorgonen.

På pressträffen medverkar statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, utbildningsminister Anna Ekström, kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Dos för dos bryts nu covid-19:s grepp om vårt land, men vi är fortfarande i ett allvarligt läge, säger statsminister Stefan Löfven, med uppmaningen att fortsätta ta ansvar för att minska smittspridningen och jobba hemifrån om det finns möjlighet.

Regeringen lämnade under torsdagen besked om ett antal förlängningar och förändringar av de gällande rekommendationerna.

• Rekommendationen om distansarbete för landets statliga myndigheter förlängs.

• Arbetsmiljöverket ska genomföra en tillsyn med fokus på arbetsplatser som bedöms som särskilt utsatta.

• Serveringsstoppet av alkohol efter klockan 20.00 förlängs med två veckor, till 7 februari.

• Verksamhet i kommunal och regional regi som allmänheten har tillträde till och som inte bedöms nödvändig ska fortfarande vara stängd, men där undantas fritidsaktiviteter för barn födda 2005 och senare.

• Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten om att använda munskydd i rusningstid på vardagar ska gälla våren ut.

• Rekommendationen om distansundervisning i gymnasieskolan förlängs men justeras något – en kombination av distans- och fjärrundervisning och viss närundervisning. Rekommendationen gäller till och med 1 april.

Det blir nu upp till de regionala smittskyddsläkarna att avgöra vad som krävs i form av distansundervisning.

– Det är bättre att regionala förutsättningar avgör om man ska övergå till fjärr- eller distansundervisning, säger utbildningsminister Anna Ekström.

– Nackdelarna med inskränkningarna i barns och ungas skolgång och aktiviteter överstiger just nu fördelarna, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Regeringens besked var också att restriktionerna regelbundet ska omprövas.

– Så länge inte utvecklingen ändras dramatiskt kommer regeringen göra en omprövning av rekommendationerna tillsammans med Folkhälsomyndigheten varannan vecka, säger socialminister Lena Hallengren.

Texten uppdateras.