Inrikes.

2020-10-05 15:49
”Det hjälper inte att undanta Malmö från Ebo. Det handlar om att peka ut en viss grupp människor som då inte får välja vart de ska bo.” Foto: TT/Marcus Ericsson
”Det hjälper inte att undanta Malmö från Ebo. Det handlar om att peka ut en viss grupp människor som då inte får välja vart de ska bo.”
Puffetikett
Dagens ETC

Fler kommuner vill stoppa asylsökande med undantag från ebo-lagen

Trots kritik från regeringen och skärpta regelverk har Malmö, Eskilstuna och Filipstad ansökt om att undanta hela sina kommuner från så kallat eget boende. Därmed förlorar asylsökande som väljer att bosätta sig i kommunerna dagersättning och särskilt bidrag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan i somras är reglerna gällande asylsökande som väljer att hitta eget boende ändrade. Ebo, lagen om eget boende, ger asylsökande rätt att på egen hand bosätta sig var de vill. Tidigare har de fått behålla sin dagersättning och sitt särskilda bidrag från Migrationsverket oavsett var de valt att bosätta sig. Men sedan juli år har 32 kommuner med socialt utsatta områden rätt att peka ut stadsdelar där asylsökande förlorar sin dagersättning om de ändå väljer att bosätta sig där. Syftet med den indragna ersättningen är att styra asylsökande att bosätta sig i andra områden.

Elva kommuner valde att peka ut hela kommunen som undantag, Migrationsminister Morgan Johansson sa till TT att det aldrig var tänkt att kommunerna skulle anmäla sina rikaste stadsdelar. Regelverket skärptes, efter krav från Centerpartiet och Miljöpartiet. När det nu är dags för kommunerna att på nytt ange undantag från Ebo inför den 1 januari, får länsstyrelserna möjlighet att lägga in sitt veto om vissa områden inte anses uppfylla kraven för undantag.

”Peka ut en viss grupp”

Ändå begär Malmö, Filipstad och Eskilstuna att få undantag från alla områden i sina kommuner.

Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna,  säger att legitimiteten för mottagandet av flyktingar och skyddsbehövande urholkats och att Ebo skapat stora problem för Eskilstuna.

– Vi har 15 procent arbetslöshet, 7000 personer ungefär. Av inrikes födda var arbetslösheten före covid cirka 5 procent, bland utrikes födda över 30 procent. Så undrar man varför det finns unga män som bränner bilar. Sverige har inte kapacitet, och kommunerna har fått ta ett väldigt stort ansvar, mycket genom Ebo. Den har spelat ut sin roll, säger han.

Emma-Lina Johansson (V) är kommunalråd och ledamot i Malmö kommunstyrelse. Hon säger att problemet i grunden är bristande resurser till välfärden och en bostadspolitik som inte fungerar.

– Det hjälper inte att undanta Malmö från Ebo. Det handlar om att peka ut en viss grupp människor som då inte får välja vart de ska bo, säger hon.

Tvärt om tror hon att effekten kan bli den motsatta, med ökad trångboddhet och social utsatthet.

– Människor flyttar hit i alla fall, skillnaden blir att de inte får någon ersättning alls. Om man inte får ersättning och därmed inte har möjlighet att betala för sitt boende, hur blir det en bättre integration?

I dag finns 33 782 personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem. Av dem bor 19 296 i eget boende.