Inrikes.

2014-05-14 15:45
Om man som rektor väljer att släppa in ett parti som Svenskarnas parti, måste man vara extremt noggrann med vad som sägs runt deras bokbord, i deras flygblad och om de skulle hålla klassinformation, säger Alex Bengtsson på Expo.
Om man som rektor väljer att släppa in ett parti som Svenskarnas parti, måste man vara extremt noggrann med vad som sägs runt deras bokbord, i deras flygblad och om de skulle hålla klassinformation, säger Alex Bengtsson på Expo.

Expo: Naivt av Skolverket

Kasta ut partier som kränker och hotar skolans elever. Det är Expos Alex Bengtssons svar på hur skolor ska hantera Sverige­demokraterna och Svenskarnas parti.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Om man som rektor väljer att släppa in ett parti som Svenskarnas parti, måste man vara extremt noggrann med vad som sägs runt deras bokbord, i deras flygblad och om de skulle hålla klassinformation. Samma sak gäller Sverigedemokraterna. Och bryter de mot skolans värdegrund har man rätt att avhysa dem från skolan, säger Alex Bengtsson, vice vd på Expo.

Vad skulle det kunna vara?

– Att man menar att kriminalitet sitter i gener eller kultur, att man lägger värderingar i vissa religioner, i synnerhet islam, eller att man säger att människor som lever i det här landet, men som råkar tillhöra en viss kultur är mindre värda och har mindre rätt att vara i Sverige. Det som är kärnan i deras politik.

Är skolorna rustade för att ta emot besök av exempelvis SD och SvP?

– Nej. Jag tror att det är svårt att vara rustad för att ett rasistiskt parti ska ta plats på en skola. Rasism och intolerans ett samhällsproblem som redan finns på landets alla skolor. Det är en jätteutmaning från skolans sida att öka toleransen och jobba långsiktigt med elever som bär på de här idéerna.

Hur ser du på Skolverkets riktlinjer?

– Det finns en naivitet när det handlar om den här typen av idéer, och de rörelserna som sprider dem. Vi har under alldeles för lång tid lyssnat på populister som beskriver rasism och intolerans som okunskap och sociala problem. Rasism handlar inte enbart om grabbar som saknar en manlig förebild, utan om någonting som präglat den här delen av världen under tusentals år.