Inrikes.

2021-06-15 16:10
Morgan Johansson. Bild: TT
Morgan Johansson.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter V:s krav – här är regeringens svar om marknadshyrorna

”Att begära misstroende på ett förslag som inte är lagt framstår inte som seriöst.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.


Här kan du se pressträffen med Morgan Johansson


Under tisdagsförmiddagen höll Vänsterpartiet en presskonferens apropå regeringens förslag om marknadshyror. Där hotade man återigen med misstroendeförklaring, om inte regeringen inom 48 timmar ger besked om ett av de två alternativ som partiet har gett: Att antingen släppa frågan om marknadshyror eller att diskutera frågan med Hyresgästföreningen eller hyresgästerna.

Nu svarar regeringen – vid 16.15-tiden håller justitie- och migrationsminister Morgan Johansson pressträff.

– Vänsterpartiet har begärt att regeringen ska dra tillbaka sitt förslag. Jag vill poängtera att det inte finns något förslag än, vi har tagit emot en utredning som har gått ut på remiss. Något förslag kommer inte förrän långt senare i höst. Vi kan inte dra tillbaka något som inte finns, säger Morgan Johansson.

Han poängterar också att den moderna politiken kräver kompromisser.

– Det handlar om att försöka skapa lösningar och kompromisser mellan olika parter, som kan hålla över tid. Januariavtalet är en sådan lösning. Om januariavtalet faller, då faller allt annat.

Vad gäller Vänsterpartiets krav att diskutera med Hyresgästföreningen så poängterar Morgan Johansson att en sådan dialog redan pågår.

– Det har funnits en dialog genom hela processen. Hyresgästföreningen kommer fortsatt att vara en viktig remissinstans.

Vidare avvisar han påståenden som förekommit om att regeringen inte velat träffa Vänsterpartiet, och säger att man har föreslagit ett datum för ett sådant möte. Han kommenterar också frågan om misstroendeförklaring.

– En misstroendeförklaring är en av politikens mest kraftfulla instrument, och det måste hanteras med omdöme. Att begära misstroende på ett förslag som inte är lagt, det framstår inte som seriöst. Jag tror inte att det finns något stöd bland medborgarna, oavsett vilket parti man stödjer, att orsaka en sådan politisk kris.