Inrikes.

2020-09-28 09:40
Puffetikett
Dagens ETC

De vill bli nästa språkrör i MP

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Märta Stenevi: ”Trött på att vara slagpåse”

Bild: Miljöpartiet

Varför vill du bli nytt språkrör i Miljöpartiet?

– Därför att det finns inte tid att vänta på att någon annan ska göra något för att lösa klimathotet. Och jag är så trött på att vi ska vara en slagpåse för diverse troll och bli kallade naiva, när den politik vi driver tar sin utgångspunkt i våra barns behov nu och i framtiden. Det borde vara fullständigt självklart för alla partier.

Hur ser du på konflikten mellan att behålla er radikala ådra och samtidigt vara ett regeringsparti?

– En radikal politik gör ju bara skillnad om den faktiskt genomförs. Vi behöver ha en radial politik, och sen behöver vi ju dessutom få den att hända. Och det gör vi när vi sitter med där besluten tas. Vi har inte tid att sitta och vänta på att vi ska ha egen majoritet i riksdagen innan vi gör någonting. Sedan måste ju de beslut vi tar naturligtivs leda i rätt riktning. Även om det inte går så snabbt som vi skulle önska så måste vi försöka göra allting vi kan. Det är ingen annan som kommer göra det åt oss. När inte vi är där och slåss för framtiden så är det ingen som gör det.

Flera tidigare språkrör menar att MP kompromissat bort sig för mycket. Hur ska ni vara tydligare för er egen politik gentemot Socialdemokraterna?

– Vi behöver veta vad vårt långsiktiga mål är och utifrån det förhandla med andra partier, för vi har inte mandaten att kunna genomföra det själva. Då kommer vi hamna i situationer där det krävs kompromisser, och i varje sånt tillfälle behöver vi ta ställning till om det är bra nog. Och om det är bra nog så ska vi inte skämmas för att vi har kompromissat. Det gör ju att vi kommer framåt, det är inget dåligt i det. Men om vi däremot känner att vi inte kan stå för det, då ska vi inte göra den kompromissen, då får man säga tack, men nej tack.

Var går de gränserna?

– Det vet man ju inte förrän man sitter i situationen. Men vi kan ju inte ha en situation där vi medverkar till att utsläppen ökar, och vi kan inte heller medverka till att göra göra livet sämre för folk som lever i vårt land. Vårt skäl att sitta i regering är ju att komma närmare våra mål, det måste hela tiden vara utgångspositionen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Handlar det om Preem-beslutet och migrationsöverenskommelsen?

– Bland annat, men inte bara, det gäller ju all den politik vi arbetar med.

Om S ändå vill gå med på ­Preem-utbyggnaden, är det en fråga som skulle vara värd att lämna regeringssamarbetet för? 

– Jag har fått den frågan så många gånger och den är egentligen uppochnedvänd. Frågan är inte om vi ska lämna regeringen, snarare handlar det ju om att vi ska stoppa beslut som innebär att vi ökar utsläppen. Vi är två partier i regeringen och man fattar beslut kollektivt. Vi sitter i regeringen för att se till att bra beslut tas.

I en intervju med Sydsvenskan tar du upp frågor som trygghet, jämlik vård och en likvärdig skola. Det har inte varit era profilfrågor, vill du bredda partiets inriktning?

– Om man oroar sig för att kunna betala hyran, eller att ha råd med fotbollsskor till sin åttaåring, eller oroar sig för att barnen ska råka illa ut för att det skjuts på gatorna, då kommer steget vara längre till att också kunna vara radikal i klimatpolitiken. Om vi ska vara snabba nog i klimatpolitiken behöver vi visa att vi har svar även på de andra samhällsutmaningarna. Det hänger ihop. Människor har ju en hel tillvaro. VI har politik för det samhälle som vi vill se, det omfattar naturligtvis klimat och miljö som är en ödesfråga, men också många andra frågor. 

Finns det något negativt med att ni nu är fem kvinnor som konkurrerar om språkrörs­posten?

– Nej, det tror jag inte. Att vi är många som vill säger något om hur mycket vi brinner för våra frågor. Att vara partiledare i Sverige idag är ju inte en dans på rosor direkt, det vet vi ju alla som ställer upp på det. Att vi ändå är så många som är beredda att bära det som kommer med rollen, och vara beredda att backa upp den personen som blir vald, det är fantastiskt. Vi har en enorm känsla av tillsammansskap och laganda och att ett parti faktiskt byggs underifrån av sina medlemmar och inte uppifrån och ner.

Du utmålas som favorit av flera medier nu, hur ser du på det?

– Äsch, min uppfattning är att den beskrivningen bygger på de som har pratat med media. Det är väl trevligt att bli omnämnd så, men det är våra medlemmar som bestämmer i slutändan. Med det sagt så vill jag ju väldigt gärna bli språkrör, det klart jag hoppas att jag blir vald. 

Fotnot: Rebecka Le Moine, som också kandiderar, intervjuades av Dagens ETC tidigare i september. Den intervjun kan du läsa här.

Janine Alm Ericson

Född: 1973.

Har läst statsvetenskap, u-landskunskap, nationalekonomi och freds- och konfliktkunskap på universitet, och bland annat jobbat som taxichaufför och ekonomiansvarig på familjeföretag.

Kommunpolitiker i Alingsås 2006–2014.

Har suttit i riksdagen sedan 2014, var ekonomisk-politisk talesperson 2014–2018. Är en av två gruppledare i riksdagen. Är även jämställdhetspolitisk- och utrikespolitisk talesperson för MP.

Åsa Lindhagen

Född: 1980.

Utbildad till civilingenjör. Har suttit i Rädda Barnens styrelse och jobbat som managementkonsult. Blev 2012 gruppledare för MP i Stockholms stad, och var 2014–2018 socialborgarråd i den rödgrönrosa koalitionen i Stockholm.

Är sedan januari 2019 jämställdhetsminister med ansvar för arbete mot diskriminering och segregation. 

Annika Hirvonen Falk

Född: 1989.

Har varit ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Sundbyberg, och 2011–2014 ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Riksdagsledamot sedan 2014, och tidigare vice ordförande i justitieutskottet.

Är gruppledare i riksdagen (tillsammans med Janine Alm Ericsson) och talesperson i migrations- och utbildningsfrågor. 

Märta Stenevi

Född: 1976.

Har en bakgrund i bokbranschen med jobb som bland annat marknadschef på Bokus.

Gick in i politiken för bara åtta år sedan och valdes snabbt till regionråd i Skåne 2014–2016. Kommunalråd för statsbyggnad i Malmö 2016–2018.

Sedan maj 2019 är hon partisekreterare i Miljöpartiet.