Inrikes.

2020-09-28 09:40
Puffetikett
Dagens ETC

De vill bli nästa språkrör i MP

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Annika Hirvonen Falk: ”Var beredda att lämna regeringen”

Bild: Henrik Svensson Karlsson

Varför vill du bli nytt språkrör i Miljöpartiet?

– Därför att jag vill att Miljöpartiet ska vara en tydligare och modigare röst för dem som har det svårt och för hela vår ideologi som bygger på tre solidariteter. Solidariteten med djur och natur, solidariteten med framtida generationer och solidariteten med världens alla människor. Miljöpartiet behövs ännu mer nu och har en avgörande roll i svensk politik för om vi får ett högerkonservativ block eller inte. 

Ser du en konflikt mellan att behålla er aktivistiska ådra och samtidigt vara ett regerings­parti?

– Jag tycker att vi måste opinionsbilda oavsett om vi sitter i regering eller inte. Och jag tycker att jag har visat under sommaren att det går att sätta agendan även om vi sitter i regeringen. När migrationsfrågan blev stor var det vi som valde vad vi pratade om kring migrationen. Vi satte volymmålet på dagordningen och fick upp frågan om familjeåterförening, och bildade opinion kring frågorna. Det som jag varit tydlig med är att det måste finnas gränser för när man kan vara med i ett samarbete eller inte.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Kan migrationsuppgörelsen vara en sån gräns?

– Ja, och det var det ju i somras. Vi var ju beredda att lämna regeringssamarbetet. Det handlar om en av våra tre grundläggande solidariteter. Nämligen solidariteten med alla människor. Där vi på riktigt vill förverkliga alla människors lika värde.

Preem-beslutet då? 

– Att bygga ut ett oljeraffinaderi när vi är mitt i en klimatkris, och fördubbla utsläppen, samtidigt som vi har en klimatlag och klimatmål för att leva upp till Parisavtalet som är oförenliga med det. Det är helt oansvarigt! Det är inte ansvarsfullt på något sätt att bygga ut ett oljeraffinaderi mitt i en klimatkris.

Expressens Maggie Strömberg beskriver dig som en ”ganska radikal ’fundis’ (MP-språk för mer radikal och traditionell), som har drivit migrationsfrågan på ett kaxigt sätt”, men är relativt oprövad”. Håller du med?

– Att jag har drivit migrationsfrågan med stor stolhet håller jag med om. Men oprövad, nej, kanske på Twitter i så fall. Jag har varit politiker i tolv år, varit språkrör för Grön ungdom i Stockholm, kommunpolitiker i Sundbyberg och blev ordförande i kultur- och fritidsnämnden när jag var 21 år. Jag har förhandlat koalitionssamarbeten och riksdagledamot sedan 2014 och vart vice ordförande i justitieutskottet.

MP ligger och darrar runt 4-procentsspärren, hur ska ni lyfta i opinionen?

– Jag tycker att det som jag har gjort i flyktingpolitiken, det vill jag också göra i klimatpolitiken och kring social rättvisa. Vi behöver vara en tydlig röst för de frågor som är viktiga för oss. Och visa att vi bryr oss om dem som faller mellan stolarna. Jag vet själv hur det känns vänta på domen från Försäkringskassan som anhörig, hur personer som bollas mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen på ett Kafka-likt sätt. Människor måste kunna lita på att vi kämpar för dem som har det svårast.

Både Lövin och Bolund har låga förtroendesiffror hos väljarna, hur ska du lyckas nå ut bättre?

– Jag tror man bygger förtroende genom att vara tydlig och ärlig med det man vill. Inte bara berätta om vilka kompromisser som trillade ut, utan berätta vart vi vill. Inte minst på miljöområdet finns en föreställning om att alla vill ungefär samma, och så är det ju verkligen inte. Det är jättestor skillnad på vad vi vill och vad andra partier vill.

Finns det något negativt med att ni nu är så många som konkurrerar om språkrörsposten?

– Jag tycker inte det. Vi är ett parti med en deltagande gräsrotsdemokrati där medlemmarnas röst spelar roll. Det är bara positivt om vi får en ordentlig diskussion om vart vi vill med partiet, där medlemmar tar ställning inte bara i personfrågan utan också i de andra frågorna. Jag tror det är bra för den som väljs att vi haft en process där många ställt upp, det ger ett tydligare mandat för vad man vill politiskt.

Om du väljs till nytt språkrör, hur ser Miljöpartiet ut om fem år?

– Då är vi en rörelse med självförtroende och stolthet som tydligt står upp för våra värderingar, och en tydlig motpol mot den högerkonservatism och populism som angriper mänskliga rättigheter i Sverige och övriga världen. En rörelse som tydligt krokar arm med klimatrörelsen, flyktingrörelsen, fredsrörelsen och mr-rörelsen.

Läs vidare på nästa sida: Märta Stenevi: ”Trött på att vara slagpåse”

Janine Alm Ericson

Född: 1973.

Har läst statsvetenskap, u-landskunskap, nationalekonomi och freds- och konfliktkunskap på universitet, och bland annat jobbat som taxichaufför och ekonomiansvarig på familjeföretag.

Kommunpolitiker i Alingsås 2006–2014.

Har suttit i riksdagen sedan 2014, var ekonomisk-politisk talesperson 2014–2018. Är en av två gruppledare i riksdagen. Är även jämställdhetspolitisk- och utrikespolitisk talesperson för MP.

Åsa Lindhagen

Född: 1980.

Utbildad till civilingenjör. Har suttit i Rädda Barnens styrelse och jobbat som managementkonsult. Blev 2012 gruppledare för MP i Stockholms stad, och var 2014–2018 socialborgarråd i den rödgrönrosa koalitionen i Stockholm.

Är sedan januari 2019 jämställdhetsminister med ansvar för arbete mot diskriminering och segregation. 

Annika Hirvonen Falk

Född: 1989.

Har varit ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Sundbyberg, och 2011–2014 ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Riksdagsledamot sedan 2014, och tidigare vice ordförande i justitieutskottet.

Är gruppledare i riksdagen (tillsammans med Janine Alm Ericsson) och talesperson i migrations- och utbildningsfrågor. 

Märta Stenevi

Född: 1976.

Har en bakgrund i bokbranschen med jobb som bland annat marknadschef på Bokus.

Gick in i politiken för bara åtta år sedan och valdes snabbt till regionråd i Skåne 2014–2016. Kommunalråd för statsbyggnad i Malmö 2016–2018.

Sedan maj 2019 är hon partisekreterare i Miljöpartiet.