Inrikes.

2020-09-28 09:40
Puffetikett
Dagens ETC

De vill bli nästa språkrör i MP

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Åsa Lindhagen: ”Kommer aldrig kompromissa med rasismen”

Bild: Fredrik Hjerling

Varför vill du bli nytt språkrör i Miljöpartiet?

– För att jag vill vara med och förändra. Jag ser att vi har en akut klimatkris, hot från auktoritära krafter både ute i världen och här i Sverige som hotar våra demokratiska värden, och att vi har stora utmaningar med ojämlikheten och klyftor som växer.

Hur ska MP lyfta i opinionen?

– Vi har lyckats driva igenom väldigt mycket politik, men vi har inte lyckats vinna människors förtroende. Jag tror vi måste prata mer om vad vi vill göra. Det räcker inte att bara säga vad vi har gjort. Vi måste prata om de utmaningar vi står inför och hur vi vill lösa dem. Om hoten mot demokratin, om att vi står inför en akut klimatkris och att vi inte ska vara rädda för att säga det.

Kan ni behålla er aktivistiska ådra och samtidigt vara ett regeringsparti?

– Min övertygelse är att vi ska göra vad vi kan för att driva igenom vår politik och det gör vi bäst i regering. Jag började som kommunpolitiker i opposition i Stockholm och jämfört med efter 2014 när vi blev en styrande majoritet var som natt och dag i att driva igenom politik. Jag brinner för förändring, det är därför jag är i politiken, och jag är övertygad om att det går att göra i ett samarbete. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Var går gränserna för vad ni kan kompromissa med? 

– Vi har ju olika uppfattning om migrationspolitiken inom regeringen, och det finns förstås alltid gränser för vad man kan acceptera. Vi kommer till exempel aldrig kompromissa med rasism. Vi har ett rasistiskt parti i riksdagen och där har vi andra partier som vacklar, det gör inte vi. 

Kan beslutet om utbyggnaden av Preem-raff vara en gräns?

– Eftersom jag är minister så kan jag inte uttala mig i den frågan, där skiljer jag mig från de övriga. Men det jag kan säga är att det är sjävklart för MP att vi vill minska utsläppen. De måste ner! Vi befinner oss i en akut klimatkris och det är många som inte tar problemet på allvar.

Vilka frågor vill du att MP ska fokusera på som språkrör?

– Vi måste prata mer om social rättvisa. Om alla ensamstående mammor som oroar sig för inte kunna betala hyran, om barnfattigdom och barn som far illa, om hur vi kan bygga ett jämlikt samhälle för dem som har det allra svårast. Vi behöver vara en tydlig motkraft mot de auktoritära krafter och kalla vindar som blåser. Och vara tydliga med att människor vet att MP är den rösten. Och klimatkrisen självklart.

Ni är fem kvinnor nu som gått ut öppet med kandidaturen. Vad säger det om MP?

– Det säger väldigt mycket om den öppenhet, värme och den välkomnade stämning som finns i partiet att så många säger ”Ja, jag vill vara med och bidra”. Och det gäller inte bara språkrörs-valet utan i alla kommunala och regionala val också. Många vill vara med och ta ansvar. Det gör det också lättare att gå ut och kandidera. Det har varit mycket hejarop nu på Facebook. Och jag är stolt över alla de andra fyra kvinnorna som gått ut också. Jag tror vi kan få en bra höst och prata om de utmaningar och problem som finns.

Om inte du vinner kampen, vem skulle du helst se då?

– Det lämnar jag till medlemmarna att avgöra. 

Läs vidare på nästa sida: Annika Hirvonen Falk: ”Var beredda att lämna regeringen”

Janine Alm Ericson

Född: 1973.

Har läst statsvetenskap, u-landskunskap, nationalekonomi och freds- och konfliktkunskap på universitet, och bland annat jobbat som taxichaufför och ekonomiansvarig på familjeföretag.

Kommunpolitiker i Alingsås 2006–2014.

Har suttit i riksdagen sedan 2014, var ekonomisk-politisk talesperson 2014–2018. Är en av två gruppledare i riksdagen. Är även jämställdhetspolitisk- och utrikespolitisk talesperson för MP.

Åsa Lindhagen

Född: 1980.

Utbildad till civilingenjör. Har suttit i Rädda Barnens styrelse och jobbat som managementkonsult. Blev 2012 gruppledare för MP i Stockholms stad, och var 2014–2018 socialborgarråd i den rödgrönrosa koalitionen i Stockholm.

Är sedan januari 2019 jämställdhetsminister med ansvar för arbete mot diskriminering och segregation. 

Annika Hirvonen Falk

Född: 1989.

Har varit ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Sundbyberg, och 2011–2014 ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Riksdagsledamot sedan 2014, och tidigare vice ordförande i justitieutskottet.

Är gruppledare i riksdagen (tillsammans med Janine Alm Ericsson) och talesperson i migrations- och utbildningsfrågor. 

Märta Stenevi

Född: 1976.

Har en bakgrund i bokbranschen med jobb som bland annat marknadschef på Bokus.

Gick in i politiken för bara åtta år sedan och valdes snabbt till regionråd i Skåne 2014–2016. Kommunalråd för statsbyggnad i Malmö 2016–2018.

Sedan maj 2019 är hon partisekreterare i Miljöpartiet.