Inrikes.

2020-09-28 09:40
Puffetikett
Dagens ETC

De vill bli nästa språkrör i MP

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Janine Alm Ericson: ”Viktigt att sitta i rummet”

Bild: Miljöpartiet

Varför vill du bli nytt språkrör i Miljöpartiet?

– Jag tycker att den gröna rörelsen, och Miljöpartiet som är den parlamentariska grenen, är den viktigaste politiska rörelse som finns och jag vill vara med och leda den.

MP ligger på gränsen till fyraprocentsspärren, hur ska ni lyfta i opinionen?

– Det är väldigt allvarliga siffror som vi måste agera på. Ett sätt är att gjuta mod i rörelsen och bli tydligare mot väljarna i vad som är de genuint gröna ingångsvärdena och vad vi kan åstadkomma om vi fick vara med och bestämma i större grad.

Kan ni behålla er aktivistiska ådra och samtidigt vara ett regeringsparti?

– Som miljöpartist är man nog alltid lite av båda. Man har kontakt med sin inre gröna aktivist, men vi som är med i partiet har ju gått med för att vi har en tro på att politiken behövs och är vägen till förändring. Jag tror att det är viktigt att  förmedla det till alla som engagerar sig på andra sätt, som i Fridays for future till exempel. Att det är viktigt med aktivism, men att det också är otroligt viktigt att det sitter politiker som sätter miljön främst i rummen där förhandlingarna sker.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

I Expressens podd Verkställande Utskottet beskrivs du som en pragmatiker som vill sitta kvar i regeringen och är ”Löfvens bästa vän”, håller du med?

– Nej, det gör jag inte. Jag kan absolut vara pragmatisk och kompromissa när det behövs. Men jag är i politiken för att driva igenom grön livsnödvändig politik. Och de som är med mig i det är mina vänner.

Men du förespråkar att MP ska stanna i regeringen?

– Vill man få genomslag för politiken i verkligheten så behövs en position. Där är regeringen ett verktyg, inte ett eget mål, för att driva igenom de löften vi gett till väljarna. Sen finns det alltid tillfällen när det inte fungerar.

Kan migrationspolitiken och Preem vara såna tillfällen? 

– De skulle absolut kunna vara såna tillfällen. Om förhandlingarna kommer fram till resultat som inte är tillräckligt tydligt gröna, så kommer det bli en väldigt svår situation. Då måste man vara beredd att ta regeringssamarbetet till övervägande. Men för båda de frågorna så behöver man ju lägga ansvaret på de andra partierna också. Vi har beslutat om svenska klimatmål och skrivit under Paris-avtalet, då måste vi leva upp till det också.

Vilka frågor vill du att MP ska lyfta mer om du blir språkrör?

– Förutom gå fram fortare i miljö- och klimatfrågorna så är en hjärtefråga för mig den sociala dimensionen. Att vi visar att vi inte lämnar några människor efter i samhället. Men också att fortsätta stärka jämställdheten, liksom de globala frågorna, att vi ser hur det hänger ihop, med klimatfrågorna, coronapandemin och demokratiutmaningen, där Sverige har en stor roll att spela i världen.

Ni är fem kvinnor nu som gått ut öppet med kandidaturen, i Vänsterpartiet står Nooshi Dadgostar helt ensam som partiledarkandidat. Vad säger det om MP?

– Jag tycker det är ett stort styrkebesked att vi är så många som är beredda att ställa upp, och det är bra att partiet får bred process. Man skulle kunna tro att det hade varit svårt i den uppförsbacke som varit med opinionssiffrorna, men det är otroligt starkt att vi är så många. Vi kommer få en höst där vi pratar mycket politik och framtidsvisioner.

Om inte du vinner, vem skulle du helst se då?

– Haha! Alla är ett gäng kompetenta kvinnor med bra erfarenheter, i övrigt så lämnar jag det helt åt medlemmarna. 

Läs vidare på nästa sida: Åsa Lindhagen: ”Kommer aldrig kompromissa med rasismen”

Janine Alm Ericson

Född: 1973.

Har läst statsvetenskap, u-landskunskap, nationalekonomi och freds- och konfliktkunskap på universitet, och bland annat jobbat som taxichaufför och ekonomiansvarig på familjeföretag.

Kommunpolitiker i Alingsås 2006–2014.

Har suttit i riksdagen sedan 2014, var ekonomisk-politisk talesperson 2014–2018. Är en av två gruppledare i riksdagen. Är även jämställdhetspolitisk- och utrikespolitisk talesperson för MP.

Åsa Lindhagen

Född: 1980.

Utbildad till civilingenjör. Har suttit i Rädda Barnens styrelse och jobbat som managementkonsult. Blev 2012 gruppledare för MP i Stockholms stad, och var 2014–2018 socialborgarråd i den rödgrönrosa koalitionen i Stockholm.

Är sedan januari 2019 jämställdhetsminister med ansvar för arbete mot diskriminering och segregation. 

Annika Hirvonen Falk

Född: 1989.

Har varit ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Sundbyberg, och 2011–2014 ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Riksdagsledamot sedan 2014, och tidigare vice ordförande i justitieutskottet.

Är gruppledare i riksdagen (tillsammans med Janine Alm Ericsson) och talesperson i migrations- och utbildningsfrågor. 

Märta Stenevi

Född: 1976.

Har en bakgrund i bokbranschen med jobb som bland annat marknadschef på Bokus.

Gick in i politiken för bara åtta år sedan och valdes snabbt till regionråd i Skåne 2014–2016. Kommunalråd för statsbyggnad i Malmö 2016–2018.

Sedan maj 2019 är hon partisekreterare i Miljöpartiet.