Inrikes.

2020-10-04 14:40
Christopher-Robin Maurin tycker att han blivit piggare av att hans arbetsdag kortats till sex timmar. Bild: Privat, Shutterstock
Christopher-Robin Maurin tycker att han blivit piggare av att hans arbetsdag kortats till sex timmar.
Puffetikett
Dagens ETC

De kortade arbetsdagen: ”Vi gör samma jobb som förut”

Fyra år med kortad arbetsdag. Resultatet? De anställda är mer effektiva, har mer tid för familjen och dessutom mer energi i kroppen.
– Man är helt klart piggare, säger Christopher-Robin Maurin, AD på reklambyrån OSS Creative.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Diskussionen om sex timmars arbetsdag har blommat upp igen under coronakrisen. När Sifo nyligen publicerade en rapport om förkortad arbetstid var en av nyckelfrågorna i enkätundersökningen: Tror du att du skulle få lika mycket gjort på jobbet om du arbetade sex timmar per dag istället för åtta timmar? Av de 1466 personer i åldern 16-79 år som intervjuades svarade varannan ja.

Christopher-Robin Maurin är art director på den lilla reklambyrån OSS Creative med säte i Visby. De införde sex timmars arbetsdag för drygt fyra sedan.

Hinner ni?

– Ja, verkligen. Min analys är att man blir mer skärpt, piggare i huvudet och därför kan jobba bättre. Vi gör samma jobb på sex timmar som vi förut gjorde på åtta, säger han.

Vaken på jobbet

– Den stora fördelen är att man är piggare och på så sätt är man lite mer alert under de sex timmar man jobbar. Vi jobbar tre timmar, har en timmes lunch och sedan jobbar vi tre timmar till. När vi jobbade åtta timmar så var man trött vid halv tre på dagen och hade en stund kvar. Det gjorde att det började krypa i kroppen. Det har inte hänt sedan vi gick över och det är en väldigt stor skillnad. Det är också fantastiskt eftersom alla på företaget är föräldrar och att få en lugn morgon med ungarna skadar inte.

Linda Petersson är vd på rekryteringsföretaget Thelin rekrytering och konsult som ligger i Kalmar. De har sex anställda och införde kortade arbetsdagar under hösten 2018 efter att hon sett tecken på att medarbetare inte mådde bra.

 – I en bransch som går otroligt snabbt har jag sett kollegor brinna upp. Jag var brydd över utvecklingen, säger hon och fortsätter:

– Det damp in mejl på kvällar och söndagar och jag började se tecken. Sen blev en medarbetare sjuk. Det hände på en arbetsplats som jag leder. Det tog hårt på mig och jag kunde inte skaka av mig det. Det var där någonstans jag började experimentera med tanken på att kunna kombinera familje- eller privatliv med arbetet.

Mer tid för familjen

När idén presenterades under hösten var medarbetarna först skeptiska. Vissa undrade hur de skulle hinna med eftersom det var redan mycket att göra. Men idén sjösattes i november samma år och direkt märkte hon av skillnaden hos sina medarbetare.

– December kom och adventskalendern sändes kvart över sju på morgonen. En anställd kom fram till mig och började nästan gråta. ”Det är första gången jag har suttit ner och tittat på adventskalendern med mina barn och ätit frukost i lugn och ro och sen lämnat på förskolan”, berättar hon.

– En annan anställd var gravid och skulle föda i mars. Hon var dessutom på väg in i en sjukskrivning och kände att hon inte klarade av allt. När vi började med det här var hon inte sjukskriven en enda minut. Och mådde skitbra.

Har ni hunnit med?

– Vi har absolut hunnit med. Och vi har haft bibehållen vinst och omsättning.

Pandemin ställde till det

När coronan stormade in i våras blev företaget tvungna att korttidspermittera och gå ner till tre dagars arbete med åtta timmars arbetsdag tillfälligt. Det blev något av en besvikelse, berättar Linda Petersson.

– Vi ska inte sluta med kortade arbetsdagar, utan alla vill gå tillbaka och jobba fem dagar i veckan sex timmar per dag. På ett sätt är det bra att det här kom så man får känna på hur det är att jobba åtta timmar igen. Men nej, det är inget vill vi ha om vi inte behöver.

Christopher-Robin Maurin hoppas att fler företag vågar gå i täten för en arbetstidsförkortning.

– Jag skulle rekommendera fler att prova och inte ha så stor prestige i det. Gör det här för de anställda. Vi vågade införa det här tills vidare, men testa i alla fall, säger han.