#blåbrunt.

2021-01-21 08:30
 • De senaste åren har Jimmie Åkessons SD knutit allt starkare band till konservativa i USA.
  De senaste åren har Jimmie Åkessons SD knutit allt starkare band till konservativa i USA.
 • 2016 samlades stora delar av den europeiska ytterhögern på Grand Hôtel i Stockholm när SD tillsammans med brittiska Ukip arrangerade European freedom awards – ett alternativt ”fredspris”. På bilden håller Ukips partiledare Nigel Farage tal.
  2016 samlades stora delar av den europeiska ytterhögern på Grand Hôtel i Stockholm när SD tillsammans med brittiska Ukip arrangerade European freedom awards – ett alternativt ”fredspris”. På bilden håller Ukips partiledare Nigel Farage tal.
 • Mattias Karlsson efterlyser ett samarbete nellan Europa och USA. ”Vi ser ett skifte i Europa. Det är något väldigt dramatiskt som pågår just nu, och jag ser paralleller till USA”, sa han under ett tal i Colorado 2019.  Bild: Stefan Jerrevång / TT
  Mattias Karlsson efterlyser ett samarbete nellan Europa och USA. ”Vi ser ett skifte i Europa. Det är något väldigt dramatiskt som pågår just nu, och jag ser paralleller till USA”, sa han under ett tal i Colorado 2019.
 • Donald Trump efter sitt tal på den konservativa konferensen CPAC, där även SD:s Mattias Karlsson och Tobias Andersson deltog Bild: Jose Luis Magana/AP
  Donald Trump efter sitt tal på den konservativa konferensen CPAC, där även SD:s Mattias Karlsson och Tobias Andersson deltog
 • 2018 träffade Kent Ekeroth Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon för ett möte om stiftelsen The Movement. Bannon ville flytta til Europa och skapa en högerrevolution. Bild: Thibault Camus/AP
  2018 träffade Kent Ekeroth Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon för ett möte om stiftelsen The Movement. Bannon ville flytta til Europa och skapa en högerrevolution. 
 • SD:s handelspolitiske talesperson, Tobias Andersson, höll förra året i ett panelsamtal på CPAC i USA. Bild: Jessica Gow/TT
  SD:s handelspolitiske talesperson, Tobias Andersson, höll förra året i ett panelsamtal på CPAC i USA. 
 • Dekal på en bil utanför en SD-möte i Jönköping 2018. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
  Dekal på en bil utanför en SD-möte i Jönköping 2018. 
Puffetikett
Dagens ETC

Därför uppvaktar SD extremisterna i USA

Stödet till Donald Trump, resorna över Atlanten, nätverkandet med konservativa tankesmedjor. De senaste åren har Sverigedemokraterna allt mer vänt sig till USA.

Syftet med kontakterna är både att göra det egna partiet mer legitimt och att uppnå ett större mål – en västvärld präglad av konservatism.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I fluga, svart kostym och välkammad frisyr kliver Jimmie Åkesson upp i talarstolen. Framför honom i den pampiga salen på Grand Hôtel i Stockholm sitter runt 400 gäster. Här finns representanter från stora delar av Europas ytterhöger. Brittiska Ukip, Italienska Femstjärnerörelsen, tyska AfD, alla har de samlats under de väldiga kristallkronorna när Sverigedemokraterna tillsammans med Ukip arrangerar European freedom awards – ett alternativt ”fredspris” som ska tilldelas Tjeckiens förre president Václav Klaus, något som Dagens ETC tidigt avslöjade.

Även gäster från andra sidan Atlanten har kommit till Stockholm den här novemberkvällen 2016. Bland annat är Becky Norton Dunlop från den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation på plats. Hon blir senare en del av Donald Trumps team. Jimmie Åkesson hälsar de internationella gästerna välkomna, och håller därefter ett kort tal där han han framför allt pratar om EU:s brister. Hur unionen inte lyckats skydda gränserna ett år tidigare, under flyktingkrisen 2015.

– Människor från Syrien, Afghanistan, Irak och många andra länder använde olika vägar in i Europa, och unionen misslyckades. Ett fåtal länder fick bära bördan av att ta emot en stor majoritet av de här migranterna. Det här visar att den europeiska unionen inte kan ansvara över att skydda de yttre gränserna. Varje europeiskt land måste därför ta ansvar för sina egna gränser, säger han.

Bytt fokus till USA

Mattias Karlsson skrev i samband med galan på Grand Hôtel – som ägde rum i samma lokal som nazistiska ministern Rudolf Hess den 14 maj 1935 höll ett bejublat tal om det nya Tyskland – följande på Facebook:

”SD och Sverige fått äran att stå i centrum för denna historiska sammankomst där konservativa vänner av demokrati och nationellt självbestämmande ifrån hela västvärlden träffas för att umgås och fördjupa sitt samarbete.”

Karlsson talar på CPAC

Galan blev inte något återkommande event, men efteråt har representanter för SD bedrivit ett allt mer intensivt nätverkande med den amerikanska ytterhögern. Senaste åren har delegationer från Sverigedemokraterna flera gånger flugit över för att delta på konservativa konferenser, för att hitta nya samarbeten och för att träffa representanter för Trump-administrationen. Inte minst har partiets ledande politiker öppet visat sitt stöd för Republikanerna och Donald Trump.

Att Sverigedemokraterna vänder sig utåt, för att hitta internationella samarbeten, är inte något nytt. Men tidigare har utbytet främst allt skett med europeiska systerpartier. Intresset för USA har inte funnits på samma sätt tidigare, säger Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo.

– Banden till USA och framför allt republikanska partiet är en ganska ny sak för SD. De har länge haft internationella relationer, men då ofta inom ramen för EU och de grupper de har varit med i där. Kontakterna över Atlanten är de själva mer drivande i. Det är en påtaglig förändring i deras sätt att bygga relationer.

Början av mars 2019, drygt två år efter galan på Grand, hålls jättekonferensen Conservative political action conference (CPAC) i Washington. Här samlas USA:s konservativa toppskikt och tusentals av deras anhängare. Det här året finns också några svenskar på plats: Sverigedemokraternas tidigare gruppledare Mattias Karlsson, som nu kallas chefsideolog, och partiets handelspolitiske talesperson, Tobias Andersson. De går på föreläsningar och middagar. De nätverkar. Karlsson medverkar också själv som talare under en lunch på temat försvars- och säkerhetspolitik.

Efter att de kommit hem till i Sverige igen berättar Tobias Andersson i podcasten Amerikanska nyhetsanalyser om syftet med resan. Bland annat handlar det om att nå ut till likasinnade, men också om att göra sig mer legitima.

–  Om de här etablerade, respekterade parterna kan sitta ner och prata med oss på ett civiliserat sätt, då kanske även partierna i Sverige kan göra det, säger han.

Tobias Andersson säger också att ett syfte är att studera och lära av konservativa partier i andra länder. Kunskapsinhämtning och nätverkande är lika viktigt, menar han.

Ann-Cathrine Jungar, statsvetare och expert på Sverigedemokraterna, ser kontakterna med USA som en ganska väntad strategi.

– Det speglar Sverigedemokraternas utveckling, att försöka få legitimitet genom att samarbeta med partier som anses legitima av andra. Tidigare hade Moderaterna täta band till Republikanerna, sedan Trump blev president ser det annorlunda ut, men det gör ändå att det är svårt att kritisera SD för att försöka knyta liknande kontakter, säger hon.

Besök på amerikanska UD

Några månader efter CPAC är Mattias Karlsson och Tobias Andersson återigen i USA. Den här gången besöker de amerikanska utrikesdepartementet och träffar medarbetare till Trump. De ska, enligt partiet, bistå den amerikanska regeringen i ”deras globala kampanj för att avkriminalisera homosexualitet”. Men besöket handlar om mer än så.

– Det är ett led i att etablera en bredare konservativ rörelse i Sverige där en ny tankesmedja är en central del, säger Mattias Karlsson till Expressen.

Ungefär ett halvår senare lanseras hans tankesmedja Oikos. Jungar ser den som ett steg på vägen mot Sverigedemokraternas och Mattias Karlssons mål – en rörelse där den mer liberala högern ska kunna samarbeta med den värdekonservativa, patriotiska högern för att bryta vad de menar är den vänsterliberala dominansen. Kontakterna med amerikanska konservativa tankesmedjor, strävan efter ett slags intellektuellt utbyte, ska ge Sverigedemokraterna tyngd, och deras idéer genomslag.

– Sverigedemokraterna försöker navigera bort från den rent nationalistiska ideologin, socialkonservatismen ska fyllas med innehåll. Den långsiktiga strategin är att bli en etablerad röst i det offentliga samtalet, och förstås att få genomslag för sin politik, säger Ann-Cathrine Jungar.

”Ett skifte i Europa”

En aula i den lilla orten Steamboat Spring i Colorado. Mattias Karlsson är inbjuden av den konservativa tankesmedjan Steamboat Institute. Här håller han ett tal om politiken, formulerar de idéer han önskar ska nå betydligt längre än till de 20-tal åhörare som sitter i publiken. Han beskriver  den svenska konservativa högerns utmaningar. Hotet från vänstern.

– Den nya vänstern försöker utmana allt som vår nation är. De ifrågasätter den västerländska civilisationens rötter, de ifrågasätter vår historia, de försöker förändra strukturen av familjen, av ekonomi, av sociala relationer. Jag skulle säga att essensen är en form av kommunism, säger han.

Det är det här som gör att de konservativa i Sverige, Europa och USA måste samarbeta. Att det är viktigare än någonsin.

– En av anledningarna till att vi behöver samarbete är att vi ser ett skifte i Europa. Det är något väldigt dramatiskt som pågår just nu, och jag ser paralleller till USA där.

Mattias Karlsson beskriver en nationell identitet som håller på att gå förlorad, att många i Sverige tror på öppna gränser, globalism och multikultur. Samtidigt finns också en annan sida, som vill motsatsen. Enligt Karlsson har det lett till att olika sidor av högern kunnat förenas. I länder som Finland, Danmark och Norge har liberalkonservativa och nationalkonservativa börjat samarbeta, i Polen och Ungern har de nationalkonservativa till och med tagit makten. Framgångsexempel finns, och de kan USA influeras av, säger Mattias Karlsson. Samtidigt finns hoten:

– Jag tror att det är extra viktigt nu, när vi ser utvecklingen mot en mer multikulturell värld, och hur Ryssland och Kina blir mer aggressiva, att Amerika följer vad som händer i Europa och har starka samarbetspartners här.

Släktskap med Trump

Efter besöket i Colorado flyger Mattias Karlsson till Washington och CPAC-konferensen. Det är slutet av februari 2019 och ett och ett halvt år till det amerikanska valet. Tiden fram tills dess blir det allt tydligare hur Sverigedemokraterna står bakom en republikansk regering ledd av Trump. Och hur mycket av de tankegångar Karlsson delade med sig av under talet i Steamboat Spring, förenar dem.

Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet och författare till boken Hotet mot demokratin, om högerpopulismen i Europa och USA, som han skrivit tillsammans med journalisten Martin Gelin, tycker att det är uppenbart hur mycket Sverigedemokraterna och Donald Trump har gemensamt.

– Det som främst utmärker Trumps politik är främlingsfientligheten. Det är en politik som är ojämlik och fördomsfull gentemot minoriteter. En viktig del är också de ständiga attackerna mot medierna. Allt det här utgör också en del av kärnan hos Sverige­demokraterna, säger han.

Erik Åsard menar också att Sverigedemokraterna stöd till Trump går i linje med de partier de stöttar och lyfter fram som förebilder i Europa.

– Framför allt refererar de till Dansk Folkeparti, men förutom dem ses mer auktoritära högerpopulistiska ledare i Ungern och Polen som föredömen. Därför är det inte alls förvånande att även Trump blivit ett föredöme, säger han.

Kanske var det yttersta beviset för stödet till Trump när flera Sverigedemokrater i höstas ställde sig bakom att han bör få Nobels fredspris. En utnämning som de har stått fast vid, även efter de senaste veckornas händelser.

”Klivit fram som ledarfigur”

Daniel Poohl är inte heller han förvånad över vurmandet för den amerikanske expresidenten.

– Trump har klivit fram som en ledarfigur för en höger där traditionell konservatism blandas upp med högerextrema teman och konspirationsteorier. Det är en inriktning som knyter ihop extremhögern och konservatismen. Där har funnits en del att hämta för SD.

Även om det finns skillnader mellan Sverigedemokraterna och Trumps politik, står de på många sätt ideologiskt nära varandra, menar Daniel Poohl.

– De upplever sig vara en del av en slags gemensam kamp, där hotet består av Kina och islam, och där synen är att majoritetsbefolkningens position och status i samhället utmanas. Det är en berättelse där roten till allt ont har att göra med socialister, liberaler och flyktingar, allt som för dem ingår i någon slags vänster.

Karlsson beskriver det på liknande sätt under sitt tal i aulan i Colorado. Vänstervinden i både Europa och USA är för stark. De måste stå emot den, blåsa hårdare, tillsammans.

Läs vidare på nästa sida: Tidslinje