Inrikes.

2019-06-10 12:44
Puffetikett
Dagens ETC

Brottsdömda – men fick pengar för att skydda kvinnor

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta har hänt

• I början av året gick sju Stockholmskommuner, Nacka, Värmdö, Haninge, Botkyrka, Nynäshamn, Tyresö, Värmdö och Huddinge, ut med en gemensam upphandling av skyddat boende. Istället för att ge kvinnojourerna ensamt ansvar för skyddet av våldsutsatta ska de konkurrera med vinstdrivande bolag på den öppna marknaden. Något som fått skarp kritik av kvinnojoursrörelsen.

• I mitten av april var upphandlingen klar och det blev offentligt vilka som får teckna avtal.

• För några veckor sedan avslöjade vi att paret bakom ett av bolagen är dömda för flera brott, och att deras barn, en flicka och en pojke, båda under 15 år, tvångsomhändertogs enligt LVU i oktober förra året sedan flickan berättat för skolpersonal att föräldrarna misshandlade dem fysiskt och psykiskt.

• I februari i år åtalades pappan misstänkt för att ha slagit dottern, och mamman för att ha hotat henne. Rättegången är inplanerad i september. Föräldrarna nekar till misstankarna.

• Dagens ETC:s granskning visade också brister hos andra bolag som fått avtal med kommunerna om skyddat boende, bland annat har två av bolagen fått tidigare ansökt om att få starta HVB-hem, men IVO, har stoppat bolagen från att driva sådan verksamhet med motiveringen att företagen inte är lämpliga.