Inrikes.

2019-06-10 12:57
Puffetikett
Dagens ETC

Bolaget har ännu inte uteslutits av kommunen

Uppgifterna från Dagens ETC räcker inte – Nacka kommun har fortfarande inte tagit beslut om att utesluta skandal­bolaget. Först måste de göra en egen utredning, menar kommunen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det har nu gått en dryg månad sedan Dagens ETC avslöjade att ett av de bolag som vunnit upphandlingen att driva skyddat boende i sju stockholmskommuner drivs av ett gift par som är dömda för flera brott. För Nacka, den kommun som sköter upphandlingen, kom uppgifterna som en nyhet.

Deras chef för barn- och familje-omsorgen, Caroline Andreasson, sa då att kommunen ”måste gå vidare med frågan”. Men ännu finns inget beslut om att utesluta bolagen från upphandlingen.

– Nacka kommun gör just nu en utredning av det aktuella företaget och de uppgifter som framkommit om företagets ägare. Utredningen omfattar kontroller av brottsmisstankar, företagets ekonomi och vilka åtgärder som är möjliga och lämpliga i förhållande till utredningsresultatet. Arbetet pågår fortfarande och det är viktigt att inte föregå utredningen, skriver Caroline Andreasson i ett mejl till Dagens ETC.

Frågan varför de inte redan har uteslutit bolagen svarar hon dock inte på. Inte heller hur hon ser på att ett sådant här bolag kan vinna en upphandling om skyddat boende.

”Det är inte okej”

Birgitta Zaar, chef för Individ- och familjeomsorgen i Värmdö kommun, som också de omfattas av upphandlingen, menar dock att det är allvarligt att den typen av företag kan slinka igenom.

– Det här är inte okej. Vi kan inte ha upphandlade -verksamheter där det finns en bakgrund som den ni har -beskrivit. Det handlar också om social-tjänstens förtroende i relation till våra medborgare, säger hon.

Fungerar det att upphandla den här typen av verksamheter skulle du säga?

– Jag tog för givet att Nacka kommun tar ut utdrag ur både polisregister och socialregister när de gör en sådan här upphandling, men det har de inte gjort eftersom det handlar om vuxenplaceringar. Men för mig är det självklart, när man jobbar med en sådan här målgrupp måste man göra det.

Hur hade det känts om det här inte avslöjats, och ni faktiskt placerat kvinnor på det här bolagets boenden?

– Det hade känts fruktansvärt, det är inte klokt faktiskt att vi hade kunnat hamna där.