Inrikes.

2020-08-10 09:00
”Det finns alltid en anledning för arbetsgivare att inte höja lönerna, det är inget nytt”, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
”Det finns alltid en anledning för arbetsgivare att inte höja lönerna, det är inget nytt”, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande.
Puffetikett
Dagens ETC

Baudin: ”Medlemmarna kan aldrig acceptera noll kronor i lönehöjning”

Corona har satt ljuset på bristerna inom vården och omsorgen. Medlemmarna i Kommunal kan aldrig acceptera ett nollbud, säger förbundets ordförande: ”Det är helt orimligt.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Redan i våras sade Tobias Baudin i en intervju med Dagens ETC att det var upp till bevis för att höja lönerna inom äldreomsorgen. Nu har industrin, vars löneökning är normerande för resten av arbetsmarknaden, flaggat för ett nollbud. Enligt Baudin är det inte ett alternativ för dem han företräder.

– Det är helt orimligt. Hela våren har coronapandemin belyst vilka krav på kompetens som de facto ställs inom välfärden så det vore faktiskt direkt dumt av arbetsgivarna att på ett sådant sätt utmana de anställda. Medlemmarna i Kommunal kan aldrig acceptera noll kronor i lönehöjning, säger han i en skriftlig kommentar till Dagens ETC.

Pausades i våras

Avtalsförhandlingarna pausades i våras och kommer igång igen i slutet av augusti enligt Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKR, Sveriges kommuner och regioner. Han säger att han är medveten om att de fackliga förväntningarna är höga. 

– Vi kunde se redan i vintras när vi gick in i avtalsrörelsen att det fanns stora fackliga förväntningar på den här avtalsrörelsen. Jag tror inte att de har minskat utifrån det som har varit och är.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Men trots att coronakrisen slagit olika mot olika branscher menar han att industrin bör fortsätta sätta märket. 

– Lönebildningsmodellen på den svenska arbetsmarknaden har fungerat väl under lång tid. Det är viktigt att den klarar även de här påfrestningarna. Det vill säga att den internationellt konkurrensutsatta marknaden sätter ett märke som den övriga arbetsmarknaden har att förhålla sig till, säger han.

Er motpart är en bransch med stort tryck under corona och fokus på villkoren för dem som jobbar. Hur påverkar det förhandlingen?

– Vi kan alla konstatera att det varit stort tryck inte minst på vården och äldreomsorgen och det har gjorts fantastiska insatser från alla medarbetare. Men vi har ju också en ekonomi att förhålla oss till och den såg inte så bra ut ens före corona, säger Niclas Lindahl.

Tobias Baudin känner igen argumentet.

– Det finns alltid en anledning för arbetsgivare att inte höja lönerna, det är inget nytt. Men det kommer att bli en oerhört tuff, och säkert svår, avtalsrörelse, säger han.

Tobias Baudin menar dock att det är för tidigt att uttala sig om hur stora löneökningar Kommunal vill ha.

– Men grunderna i de krav som vi överlämnade till SKR i januari i år kvarstår. Där kräver vi bland annat ett särskilt lönelyft för yrkesutbildade i välfärden samt mer hållbara arbetstider och kortare nattarbetstid.