Inrikes.

2021-01-21 10:00
Munskydd som tillverkats av tvångsarbetande uigurer fortsätter att säljas på Apotea och Kronans apotek. Bild: Johan Nilsson/TT
Munskydd som tillverkats av tvångsarbetande uigurer fortsätter att säljas på Apotea och Kronans apotek.
Puffetikett
Dagens ETC

Apotek säljer munskydd tillverkade under tvång

Svenska apotek fortsätter sälja munskydd som tillverkats av tvångsarbetande uigurer. Samtidigt skärper USA tonen mot Kina och kallar det som pågår mot minoriteten för ”folkmord”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I december rapporterade SVT om att munskydd som troligen var tillverkade av tvångsarbetande uigurer i Kina såldes på svenska apotek. Efter granskningen drogs munskydden in – men nu avslöjar SVT att munskydden finns kvar i handeln på Apotea och Kronans apotek. Båda apoteken har valt att sälja de munskydd som de hade på lager.

– Alternativet var att destruera dem och det kände vi inte heller var någon bra lösning, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans apotek, till SVT.

Ingen information till apotekens kunder finns om munskyddens ursprung.

Hårdare hållning mot Kina

Samtidigt riktas hård internationell kritik mot Kinas behandling av uigurerna. USA:s avgående utrikesminister Mike Pompeo passar på att under sin sista heldag på jobbet anklaga Kina för folkmord.

”Vi kommer inte att vara tysta. Om det kinesiska kommunistpartiet tillåter folkmord och brott mot mänskligheten på sin egen befolkning, vad kan det då betyda för den fria världen i en överskådlig framtid”, skriver Mike Pompeo i ett uttalande som skärper tonen mot Peking.

Även den tillträdande utrikesministern, demokraten Antony Blinken, delar den hårdare linjen mot Kina. I tisdags meddelade han i en utfrågning av senaten att han håller med om att det som pågår i Xinjang är folkmord. Han sa också att det är viktigt att de två partierna har policy för att kunna stå upp mot Peking. 

– Att tvinga män, kvinnor och barn in i koncentrations-
läger och försöka omskola dem till att bli anhängare till det kinesiska kommunistpartiets ideologi, allt det talar för ett försök att genomföra folkmord, sa Antony Blinken, rapporterar Reuters.

Enligt människorättsgrupper är en miljon uigurer fängslade i läger i Xinjang.

– Man har troligen inte låst in så många från en folkgrupp sedan Förintelsen, sa den tyske forskaren Adrian Zenz, till SVT i december.

Uigurer i Kina

Uigurerna är ett centralasiatiskt turkfolk som huvud-
sakligen lever i regionen Xinjiang i nordvästra Kina.

De och andra muslimska grupper i landet utsätts för förföljelse och tvångsförflyttningar.

Uigurerna ”omskolas” till trohet mot Peking och tvingas in i arbetsprogram.

Observatörer menar att det handlar om etnisk rensning.

Källa: SVT