Inrikes.

2020-10-12 16:53
Skrapan på Södermalm pekas ut som en av platserna där det bedrivs sexhandel. Bild: Bertil Ericson/TT
Skrapan på Södermalm pekas ut som en av platserna där det bedrivs sexhandel.
Puffetikett
Dagens ETC

42 gripna i ny sexköpsrazzia

Skatteskrapan på Södermalm är en av stadens största platser för sexköp. Under den senaste veckan har polisen gripit totalt 42 misstänkta sexköpare i en insats i Stockholm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Sexhandeln blomstrar i centrala Stockholm och gripandet av en viss offentlig person som fick uppmärksamhet i våras har inte fått någon långsiktig effekt, till skillnad från vad många verkar tro, säger Simon Häggström, yttre förundersökningsledare under insatsen och polisens specialist på människohandel.

42 misstänkta sexköpare har gripits under veckan. Några adresser återkommer. Dit hör skatteskrapan på Södermalm och adresser i Gamla stan. Enligt Simon Häggström har polisen inte fog för att säga att det rör sig som organiserade bordeller.

– I Skatteskrapan har det att göra med att det finns ett stort antal studenter som bor där och sannolikt ett stort antal som är i behov av pengar och hyr ut sina lägenheter, säger han.

Men även om platserna inte är organiserade bordeller så säger Simon Häggström att allting tyder på att kvinnorna kommit hit på organiserad väg.

– Under veckan har vi anträffat kvinnor från en mängd olika länder. Nigeria, Ecuador, Colombia, Belarus, Ukraina. De har inte kommit på egen hand. Det är organiserat i de flesta fall. Men det är ingenting man avslöjar på en vecka, säger han.

"Inte förvånad"

Josephine Appelqvist, grundare av organisationen Talita som hjälper kvinnor att komma ur sexhandeln, säger att hon inte är förvånad över att sexhandeln forsätter.

– Det är så här det ser ut hela tiden. Det är helt vanliga svenskar som betalar pengar rakt in i grov brottslighet och tjejer som blir utnyttjade på ett fruktansvärt sätt, säger hon.

Insatsen är en fortsättning av "Insats torsk". I maj greps 28 personer under en vecka i Stockholm, varav en var tv-profilen Paolo Roberto. Han förlorade alla sina tv-uppdrag och organisationen Talita fick på kort tid 200 nya månadsgivare och en miljon i gåvor från privatpersoner och företag som ville visa sitt stöd för de utsatta kvinnorna.

Men idag säger Simon Häggström att det uppmärksammade gripandet i våras inte har fått några långsiktiga effekter. Det är tydligt att männen är rädda för att bli upptäckta, men det verkar inte hindra dem.

– Många av männen får verkligen panik och tycker att det är fruktansvärt när de väl blir tagna. Men det verkar som att de tänker att det inte kommer att drabba dem, säger han.

Många förklaringar

Samtidigt betonar han att det är starka krafter som får sexköparna att agera som de gör.

– Jag vill inte kalla det drift. Men det finns många män i världshistorien som har förstört sin liv och sin karriärer på den här typen av brottslighet. Det finns många olika förklaringar till varför man köper sex. Många är beredda att ta risken att förlora jobb och socialt nätverk för en orgasm. Men man kan inte utgå från en normal sund sexualitet när man försöker förstå det här. Det finns många bottnar.

Josephine Appelqvist säger att uppmärksamheten i våras gjorde att befolkningen fick upp ögonen för situationen för de utsatta kvinnorna. Många blev upprörda och skänkte pengar till Talita. Men nu har engagemanget lagt sig och sexköparna själva tycks inte bli påverkade av uppmärksamheten, enligt henne.

– Det verkar som att det spelar väldigt lite roll att man förstår vem kvinnan bakom är, och det är ett mysterium. I ett land där man inte pratar om vem hon är, utan kanske till och med säger att hon trivs med att sälja sex, då kan man tänka att sexköpare inte vet bättre. Men i Sverige vet vi bättre och det är väldigt märkligt att det inte påverkar fler. Det är en form av bristande empati, för kvinnor, säger hon.

Fakta/Insats torsk

Under två olika insatser i våras greps sammanlagt 68 sexköpare i centrala Stockholm.

Insatsen fick en fortsättning i oktober. Under den sensate veckan har 42 personer gripits misstänkta för sexköp.