Ekonomi.

2014-10-31 11:03
"Vi har aldrig haft en sådan här extrem situation där riks- och centralbanker försöker få ner priset på pengarna så mycket som nu", säger Arturo Arques på Swedbank.
"Vi har aldrig haft en sådan här extrem situation där riks- och centralbanker försöker få ner priset på pengarna så mycket som nu", säger Arturo Arques på Swedbank.

Veckans fråga: Är det gratis att låna pengar nu?

Under tisdagen meddelade Riksbanken att reporäntan sänks till historiskt låga nivåer – noll procent. Många frågor uppenbarade sig snabbt, inte minst på det privatekonomiska planet. Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, blir det gratis att låna pengar med nollräntan?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Nej, det kommer även fortsättningsvis att kosta pengar att låna, hur mycket beror på vilket typ av lån du är ute efter.

Men vad innebär nollränta?

– Riksbankens sätt att försöka påverka och styra ekonomin, det vill säga Riksbankens penningpolitik, sker genom att bland annat höja eller sänka räntan – reporäntan. När man sänker räntan sjunker priset på pengar, och då blir det lättare och billigare att låna pengar. Reporäntan, som nu är nere på noll procent, är den ränta som Riksbanken tar när den kortsiktigt lånar ut pengarna till bankerna.

Betyder det att det är ett guldläge att fynda hus nu?

– Nej, så enkelt är det inte. Om du behöver låna pengar för att köpa hus behöver du ett bolån. Priset på bolånet styrs av marknadsräntan. Sjunker marknadsräntan sjunker normalt bolåneräntan. Huspriserna styrs av andra faktorer också, utbudet, hushållens disponibla inkomster, skatter, avgifter, amorteringsregler, bolånetak. 

Så reporäntan, det vill säga nollräntan, är Riksbankens ränta till andra banker?

– Exakt. Om jag är Riksbanken och du är den enda banken i Sverige, då är mitt besked att du kan låna pengar på kort sikt, en vecka, till noll procent, men det innebär inte i sin tur att du lånar ut de pengarna till dina kunder med en ränta på noll procent. Därför kommer det här, tyvärr, innebära att du och jag som konsumenter inte kommer få bolåneräntor på noll procent.

Skulle nollräntan kunna bli en minusränta?

–  Rent tekniskt skulle det kunna hända och ska inte uteslutas. Det är dock inte Swedbanks huvudscenario. Vi har aldrig haft en sådan här extrem situation där riks- och centralbanker försöker få ner priset på pengarna så mycket som nu.

 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.

Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.