Ekonomi.

2014-07-12 12:00
Lufttorka. En normalfamilj skulle spara 900 kronor under en sommar om man istället för att använda torkskåp eller torktumlare hänger ut tvätten i den varma luften.  Bild: Stockxchange
Lufttorka. En normalfamilj skulle spara 900 kronor under en sommar om man istället för att använda torkskåp eller torktumlare hänger ut tvätten i den varma luften.

Var energismart på din semester

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Du som tipsar om sparande och investeringar (ja, jag vet att du gillar solceller), vad är ditt bästa tips till en vanlig frånskild husfader med tre glada ungar, en gammal villa i utkanten av Trollhättan och en svensk semester hemma av den enkla anledningen att vi inte har råd med annat (ja, jag har jobbat på Saab, men det slutade lyckligt för min del med nytt jobb). Jag menar inte att du ska tipsa om museibesök eller så, vi kan roa oss själva, men energimässigt? Jag vill inte köpa något alls, bara spara. Vad kan man göra som man inte tänker på? 
/Albin

Jag tycker att din fråga är intressant eftersom den sätter fingret på något viktigt i just ekonomi och klimatfrågan. Vi pratar gärna om ur man ska kunna göra smarta nya hus eller vilka investeringar som är bäst på lång sikt, men vi pratar väldigt lite om vad vi gör här och nu utan att ändra liv. Bor man i ett gammalt hus och saknar pengar är ju alternativen inte att bygga en fin ekovilla på tomten...

Jag räknade till exempel på hur mycket pengar min elbil sparar mot en ny bensinbil, det blev si sådär 30 000 kronor i driftskostnad om jag kör 2 000 mil, men när jag räknade på hur mycket jag istället skulle spara på att byta till en vanlig cykel blev det väldigt mycket mer. Snarare 80 000 kronor per år räknat på en femårsperiod … Så det man inte gör är ibland det smartaste energi- och pengasparandet.

Jag fick ett annat tips idag. En normalfamilj som tvättar två gånger per dag och använder torkskåp eller torktumlare skulle spara 900 kronor under en sommar om man istället hänger ut tvätten i den varma luften. Och klimatpolitiskt motsvarar det en CO²-besparing motsvarande en stor varmluftsballong.

Annars är varmvattnet det absolut mest slösaktiga vi har under sommaren. Nu vill du ju inte investera i något (till exempel ETC:s dusch som sparar 50 procent) men lägg ut trädgårdsslangen och fyll den med vatten så har ni varma uteduschar nästan hela sommaren.

Jo, och så en sak till. Tänd inte grillen med tändvätska. Använd elgaffel. Det är bättre för alla och dessutom billigare.

 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.

Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.