Ekonomi.

2020-09-22 11:30
Nooshi Dadgostar (V). Bild: Henrik Montgomery/TT
Nooshi Dadgostar (V).
Puffetikett
Dagens ETC

V vill stoppa sänkta arbetsgivaravgifter – med hjälp av M och KD

Vänsterpartiet vill stoppa sänkningen av arbetsgivareavgiften för unga, som är en del av den budget som presenterades igår. Nu hoppas de på stöd från Moderaterna och Kristdemokraterna.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Enligt den budget som presenterades igår vill regeringen sänka arbetsgivaravgiften för unga kraftigt. Förhoppningen är att fler unga ska få behålla sina jobb, och satsningen riktar sig främst till branscher som har haft det tufft under coronakrisen.

Totalt handlar det om 18 miljarder kronor, fördelade om nio miljarder under 2021 och nio miljarder 2022. Reformen har drivits av Centerpartiet och Liberalerna, och Expressen rapporterar att Vänsterpartiets blivande partiledare Nooshi Dadgostar hoppas på stöd från Moderaterna och Kristdemokraterna för att stoppa den.

– Det är pengar i sjön. Finansministern kan inte ens säga att det ger ett enda nytt jobb, säger hon, enligt tidningen på ett möte med riksdagsjournalisterna.

Tidigare har V tillsammans med M och KD stoppat två reformer som Centerpartiet stått bakom, reformeringen av Arbetsförmedlingen och ingångsavdraget, som innebar sänkta arbetsgivaravgifter för personer som stod långt ifrån arbetsmarknaden.

– Moderaterna har varit emot det här tidigare, säger Nooshi Dadgostar.