Ekonomi.

2020-09-08 16:05
Torsdagen den 27 augusti nådde elbilstillverkaren Teslas aktier sin högsta notering någonsin. Foto: Susan Walsh/TT/AP, Craig Ruttle/TT/AP
Torsdagen den 27 augusti nådde elbilstillverkaren Teslas aktier sin högsta notering någonsin.
Puffetikett
Dagens ETC

Tesla och techjättar driver börsen till en gigantisk bubbla: ”Sinnessjuk värld”

Just nu är en rad bolag på USA-börsen värderade till summor långt över vad någon köpare kan förväntas få tillbaka inom rimlig tid via bolagets vinst. Drivande är techjättarna och Tesla.

”Sinnessjukt”, säger ekonomijournalisten Andreas Cervenka till Dagens ETC.

LÄS OCKSÅ: Johan Ehrenberg: Livsfarlig bubbla när 98 procent bara är på låtsas

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Torsdagen den 27 augusti nådde elbilstillverkaren Teslas aktier sin högsta notering någonsin. Efter att en vecka tidigare och som femte bolag i världshistorien ha sprängt 2 000-dollarsvallen handlades aktien till slut för som mest 2 238 dollar. Alltså nästan 20 000 kronor för en aktie.

Mot bakgrund av klimatkrisen – en elektrifierad fordonspark är en nödvändighet för att klara omställningen – är detta kanske inte något att höja på ögonbrynen åt. Om det inte vore för att Tesla aldrig gått med vinst på helåret och att de, utifrån prognosen för 2020, bolagets första svarta siffror, plötsligt värderades till över tusen gånger sin förväntade årliga vinst efter skatt.

– Det är en sinnessjuk värdering på många sätt. Plötsligt blev Tesla mer värt än världens tre fyra största biltillverkare tillsammans, som alla producerar 50 gånger fler fordon, säger Andreas Cervenka, författare och ekonomireporter hos Dagens Industri.

Logiskt sinnessjuk

Men även om Tesla är det bolag som baserat på historiska vinster har den mest ”sinnessjuka” värderingen är de inte ensamma om ha haussats till astronomiska nivåer. Hela Fangman, det vill säga it-jättarna Facebook, Amazon, Nvidia, Google, Microsoft, Apple och Netflix, är numera värderade långt över vad en eventuell köpare kan förvänta sig att få tillbaka i intäkter räknat inom rimlig tid.

– En sinnessjuk värdering kan ändå vara logisk i en sinnessjuk värld där finansmarknaden frikopplats från verkligheten. Tesla ligger rätt i tiden och it-jättarna har gått framåt tack vare pandemin. Vi jobbar hemifrån och sköter allt via nätet. Centralbanker har mer eller mindre satt skyddsnät under marknadsekonomin, stödköper allt som går dåligt och lånar ut även till riskfyllda företag, fortsätter Andreas Cervenka.

– Statspapper ger inte längre någon avkastning samtidigt som ländernas skuldsättning är högre än någonsin, så det saknas bra alternativ till aktieinvesteringar. Alla dras dit. Och folk tycks beredda att betala vad som helst för att äga en attraktiv tillgång, säger Andreas Cervenka.

Frågan är med andra ord om vi närmar oss en ny it-krasch, där en plötsligt populär aktie eller bransch drar till sig hökar på jakt efter snabba vinster, vilket höjer aktiekursen som i sin tur drar med sig småsparare vilket gör att mer sansade investerare inte har något annat val än att hänga på – tills det visar sig att kejsaren är naken och bubblan spricker.

– Det är en bubbla men för att den ska spricka måste först en större, underliggande bubbla implodera – att pengar inte kostar något i och med centralbankernas stöd till ekonomin. Frågan är vad som händer om corona fortsätter, hur länge den konstgjorda andningen kan fortsätta. En del räknar med en snabb återhämtning, och visst, så kan det kanske bli, säger Andreas Cervenka.

Självspelande piano

En som är aningen mer skeptisk inför världsekonomins framtid är Peter Malmqvist, finansanalytiker och ekonomijournalist. Precis som Andreas Cervenka spårar han dagens aktiekurser hos både Tesla och Fangman till aktiemarknadens speciella psykologi och logik – förklaringarna skiljer sig dock något åt beroende på vilken av branscherna som dissekeras – och att aktieuppgångar som de aktuella till slut blir som ett självspelande piano, som flugor som dras till en sockerbit.

– Men så finns alltid risken för det som hände igår (torsdag förra veckan), när USA-börsen sjönk kraftigt. Det självspelande pianot slutade spela. Och även om ingen vet varför blir konsekvensen ofta att de investerare som belånat sig för kortsiktiga vinster blixtsnabbt försöker dra sig ur, säger han.

”Kostar ju skjortan”

Vilket är en av farorna med dagens situation, den stora risken för kursfall, som kan sätta igång en kedjereaktion där alla vill bli av med sina aktier. Den andra stora faran är enligt Peter Malmqvist att de höga aktiekurserna också innebär höga förväntningar från investerare, förväntningar som han inte tror kommer att infrias.

– Orsaken är arbetslösheten. Idén är att staten betalar en del av lönen för att hålla ekonomin under armen i förhoppningen att den snart ska komma igång igen. Men de här stödpaketen kostar ju skjortan och budgetunderskotten åker nu upp i alla länder. Statens subventioner kommer att minska, arbetslösheten stiga, osäkerheten breda ut sig och de vinstprognoser och förväntningar som finns för börsbolagen kommer inte att infrias, säger han.

Hoppas på vaccin

Det finns en tredje pusselbit i jakten på ett svar på huruvida vi närmar oss en ekonomisk krasch, en där Peter Malmqvist passar på och ger de svenska experter rätt som varnade för en andra våg i pandemi och för den påverkan detta skulle ha på ekonomin.

– Efter att människor började släppas ut från sina hem i Europa har smittspridningen börjat öka igen. I vissa länder handlar det om en uppgång med tio gånger. Det kommer att få politiker att återigen fatta oöverlagda beslut om nedstängningar med konsekvenser för ekonomin, som kommer att gå i backen, säger han.

Det är en dyster bild.

– Det finns en joker som gör att jag kan ha fel. Att de vaccin som sägs vara på gång kommer ut väldigt snabbt, helst före november, när kylan kommer och vi låser in oss och viruset trivs ännu mer. Men jag tror inte ett vaccin kommer att komma så tidigt.

Så värderas en aktie

En akties värde bestäms huvudsakligen av dess efterfrågan. Därför går det av naturliga skäl inte att ge en formel för att beräkna aktiens värde. Däremot finns det ett antal nyckeltal som kan användas för att avgöra om en aktie är över- eller undervärderad.

Direktavkastning

Genom att dividera historisk eller förväntad utdelning per aktie får du ett mått på direktavkastningen, och ju högre denna är, desto ”bättre” är aktien.

Räntabilitet (return on equity)

Mäter ett företags förmåga att generera vinst på aktieägarnas insatta kapital. Ju högre räntabilitet, desto bättre.

P/E-tal (price/earnings)

Anger den tid det tar att få göra vinst på din investering. Om du köper ett företag värderat till 100 miljoner som gör 10 miljoner i årsvinst får du med andra ord ett P/E-tal på tio, eftersom det kommer att ta tio år för dig att få tillbaka din investering. I teorin är ett lägre P/E-tal bättre än ett högre. Nyckeltalet gäller dock bara företag som värderas utifrån vinst, inte efter tillgångar.

P/S-tal (price/sales)

Här divideras priset för en aktie med bolagets totala omsättning. Aktier från ett företag med lågt P/S-tal betraktas som billiga, men å andra sidan kan förväntad hög framtida vinst göra att ett högt P/S-tal också betraktas som attraktivt.

Soliditet

Ett mått på bolagets förmögenhet. Om du dividerar bolagets eget kapital med totalt kapital får du fram ett mått på hur stor del av tillgångarna som är finansierade med aktiekapital plus årsvinst. En normal soliditet ligger mellan 30 och 40 procent. En lägre siffra än så är ofta illavarslande.