Fråga Ehrenberg.

2014-11-01 15:42
Vart ska människorna ta vägen när datorer och teknik tar över allt mer? Bild: Jens Meyer/TT
Vart ska människorna ta vägen när datorer och teknik tar över allt mer?

Tar robotarna våra jobb?

Jag förstår tanken kring den ekologiska vinningen om alla bilar i framtiden styrs av robotar. Tyvärr är jag en sån där som funderar över jobbfrågan med. Om datorer och teknik tar över mycket av de saker som vi, idag, behöver ha människor till. Vart ska dessa människor ta vägen när de inte ”behövs” mer? 
Jenny Gustavsson

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Svar: För några månader sedan räknade vi ut hur lite det kostar att införa sex timmars arbetsdag. Det är ett första steg mot människovänligare jobb och kanske ökad omstyrning till servicejobb och omvårdnad. Jag tror aldrig det kommer vara slut på jobben, vi får bara jobba mer med att ta hand om varandra om robotarna och datorerna gör mycket av allt det andra.

Problemet är då ägandet av produktionsmedlen. För när en industri blir som en enda stor robot måste ägarens vinst flyttas till alla andra också så att det blir mer resurser i det gemensamma. Vilket gör att fler kan jobba med att hjälpa varandra.

 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.

Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.