Ekonomi.

2020-06-16 10:00
Bild: Helena Landstedt/Jonas Ekströmer/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Svenska banker möjliggjorde bedrägerier – 300 miljoner försvann

Över 2000 privatpersoner och investerare har troligtvis blivit av med alla sina besparingar. SEB och Swedbank godkände bedrägerimisstänkta nätverket Envestio som kund – trots varningar, avslöjar SVT i en granskning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Envestio uppger sig för att vara en låneplattform som i snabb takt har växt sig stor i Baltikum med sin bas i Lettland. SVT har nu granskat samtliga 31 av Envestios investeringsprojekt och avslöjat att bakom flera av bolagen finns företag som inte har någon verksamhet alls.

Envestio misstänks för att driva ett enormt bedrägerinätverk som lurat bort hela besparingar för över 2000 småsparare och investerare. 300 miljoner kronor har försvunnit från investeringsprojekten.

Swedbank och sedan SEB har tillåtit Envestio att ha sitt huvudkonto hos dem och därmed möjliggjort bedrägerier. Minst 60 miljoner av Envestios investeringar har gått genom de svenska bankerna.

– Detta kan jag inte kommentera. Jag förstår att det pågår en polisutredning kring detta. I de baltiska länderna, i den mån vi blir kontaktade av myndigheter, kommer vi svara på allt vi kan – det har vi inte blivit, säger Anders Ekedahl, chef för Swedbanks Anti Financial Crime Unit till SVT.

Stora delar av låneverksamheten investeras i kryptovalutor, ett varningstecken enligt finansbrottsexperter. Hela fyra miljoner av kundernas investeringar har till exempel gått till en kryptovaluta med registrerad adress i en övergiven fabrikslokal.

Investeringar har även gjorts i länder med liten insyn, som Malta och Panama, där personer som tidigare varit misstänkta för penningtvätt varit involverade.

Envestios ledning menar att det inte finns några kopplingar till de bolag man investerar i men SVT framhåller att det finns flera exempel på det, bland annat är tidigare VD:n för Envestio, Sergey Sergeyevs även tidigare finanschef för SRR, ett av bolagen som Envestio investerat i. Han har också tagit emot över sex miljoner kronor från Envestio till ett bolag registrerat på sin fru.