Ekonomi.

2020-10-07 14:09
Världens rikaste man Jeff Bezos. Foto: TT/AP/Lefteris Pitarakis, Shutterstock
Världens rikaste man Jeff Bezos.
Puffetikett
Dagens ETC

Superrika tjänar multum tack vare corona-krisen

Är du en av världens dollarmiljardärer? Då går det bra nu, trots pandemin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det går bra nu, oerhört bra – i alla fall om du är en av världens 2 189 dollarmiljardärer. Det framgår av en ny rapport från schweiziska banken UBS som brittiska tidningen The Guardian rapporterar om. Den slår fast att de superrikas förmögenheter nu uppgår till drygt 90 000 miljarder kronor, alltså nästan 20 gånger mer än Sveriges hela bruttonationalprodukt (BNP).

Kraftig ökning i våras

Deras tillgångar har inte alls drabbats negativt av pandemin utan raka motsatsen, med de stora stimulanspaketen för finansmarknaden kunde de i våras (april-juli) utöka sina förmögenheter med 27,5 procent.

UBS konstaterar att det finns fler miljardärer än någonsin tidigare och att dessa miljardärer äger mer än någonsin tidigare. Jämfört med år 2017 har förmögenheterna ökat med cirka 12 000 miljarder kronor.

Josef Stadler, chef på UBS med direkt ansvar att sköta om världens rikaste, säger till The Guardian:

– Miljardärerna klarade sig extremt bra under coronakrisen. De klarade både av att rida ut stormen när börserna föll och att tjäna på uppgången.

”Extrem rikedomskoncentration”

Luke Hilyard på High pay centre, en tankesmedja som fokuserar på inkomstskillnader:

– Extrem rikedomskoncentration är ett fult fenomen ur ett moraliskt perspektiv, men det är också ekonomiskt och socialt destruktivt, säger han till The Guardian, och fortsätter:

– De som samlar rikedomar i denna skala har lätt råd att höja lönen för de anställda som genererar deras förmögenhet eller bidra mycket mer i skatt för att stödja viktiga offentliga tjänster, samtidigt som de förblir mycket väl belönade för de framgångar de uppnått.

– Resultaten från UBS-rapporten som visar att de superrika blir ännu rikare är ett tecken på att kapitalismen inte fungerar som den ska.