Ekonomi.

2016-01-14 15:44
Bild: Ng Han Guan/AP

Storbank varnar för en jättekrasch

2016 har inletts med kraftiga börsnedgångar, inte minst i Kina. Nu varnar brittiska storbanken RBS för en repris av kraschen i världsekonomin 2008. Precis som den gången börjar paniken på börserna nu att sprida sig som ringar på vattnet. För sparare som sitter med fonder, aktier eller räntepapper ger RBS nu rådet: ”Sälj allt”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Läs också: Kommentar / Linn Spross: När Kina skakar – skakar världen

Börser över hela världen har rasat kraftigt sedan årsskiftet. Värst är det i Kina där Shanghaibörsen rasat med runt 16 procent hittills under 2016. I en ny rapport varnar brittiska storbanken Royal Bank of Scotland, RBS, nu för en jättekrasch i världsekonomin.

– Kina har inlett en större korrektion och det kommer att ge en snöbollseffekt. Aktier och räntepapper har blivit mycket farliga, säger bankens kreditchef Andrew Roberts till The Telegraph.

RBS analytiker ser liknande tecken som inför finanskraschen 2008: minskad global handel och utlåning i kombination med rekordstor global skuldsättning samt ansträngda balansräkningar hos företagen. Rådet till de som har pengar i aktier, aktiefonder eller räntepapper är rakt:

– Sälj allt utom högkvalitativa obligationer (ex. tyska och amerikanska statspapper, reds anm.). Det handlar om att få tillbaka kapitalet, inte om att få avkastning, skriver RBS i sin rapport.

Sandro Scocco, chefsekonom på Arena idé, ser också orosmoln på finanshimlen. Centralbanker över hela världen stimulerar ekonomin genom stora stödköp av värdepapper, exempelvis stats- och fastighetsobligationer.

– Tittar man på medlen som centralbankerna ligger ute och stimulerar ekonomin med är de oerhörda volymer. Därmed råder det stor osäkerhet om vad tillgångar faktiskt är värda. Det är en dopad marknadsekonomi, så här ska det inte se ut i normalfallet, säger Sandro Scocco.

Svensk ekonomi stark

Ur ett internationellt perspektiv är svensk ekonomi stark och sett på några års sikt har också börsen stigit kraftigt. Men även i Sverige har 2016 inletts med kraftig börsnedgång. Liksom andra centralbanker försöker den Svenska Riksbanken försvaga värdet på den inhemska valutan för att gynna exporten. Det leder till ett slags valutakrig och stor osäkerhet på valutamarknaderna menar Sandro Scocco.

– Det här är en relativlek. Problemet är ju när Europeiska centralbanken genomför expansiva insatser så trycker det ner Euron. Sedan gör Riksbanken motsvarande och då försvagas kronan igen. Det är väldigt mycket katten på råttan, råttan på repet.

Sandro Scocco är också oroad över den högt värderade svenska bostadsmarknaden.

– Det är inte bara börsen som gått starkt utan även bostäder. Så har det varit ända sedan mitten av nittiotalet i princip, med undantag för en liten dipp efter finanskrisen. Jag får väl hålla med de utländska ekonomer som säger att det inte kan fortsätta så i Sverige, utan att det kommer att bli en rekyl.

RBS

• Royal Bank of Scotland är en brittisk storbank och hela koncernen har runt 141 000 anställda globalt. Redan i slutet av förra året varnade RBS för en kraftig nedgång i världsekonomin. Den nya larmrapporten kommer eftersom banken menar att den negativa utvecklingen gått ännu snabbare än vad den räknat med.

-16 procent. Så mycket har Shanghaibörsen fallit de senaste sex dagarna.