Ekonomi.

2020-04-06 12:10
Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. Bild: Pontus Lundahl/TT
Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Puffetikett
Dagens ETC

Skenande arbetslöshet – fler inskrivna än under finanskrisen

Från den 1 mars till idag har 49 500 personer varslats om uppsägning, och förra veckan skrev 23 350 personer in sig på Arbetsförmedlingen.

– Det är något högre än någon enskild vecka under finanskrisen 2008 vilket säger en hel del om det allvarliga läget, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén i ett uttalande.

Coronakrisen har fört med sig svåra konsekvenser för ekonomin både globalt och i Sverige. Nu uppger Arbetsförmedlingen att 49 500 personer har varslats om uppsägning från och med den 1 mars till idag.

– Varseltakten är fortsatt hög och nu ser vi att antalet nyinskrivna arbetslösa också börjar stiga markant, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett uttalande.

De flesta som berörs av varsel arbetar inom hotell- och restaurangverksamhet, bemanning och handel, transport samt information och kommunikation.

Många som varslats har ännu inte blivit av med jobbet, däremot berörs redan nu tim- och visstidsanställda. Och det syns i Arbetsförmedlingens statistik. 

Under perioden 30 mars till 5 april skrev 25 350 personer in sig som arbetslösa hos myndgheten, vilket är 16 761 fler än samma vecka förra året.

– Antalet nyinskrivna förra veckan är något högre än någon enskild vecka under finanskrisen 2008 vilket säger en hel del om det allvarliga läget, säger Annika Sundén.