Ekonomi.

2015-11-04 09:25
Bild: Riccardo Gangale/AP

Sida: "50 000 barn kan bli utan skolgång"

Regeringen utreder vilken påverkan det skulle få om en större del biståndsbudgeten användes för att finansiera flyktingmottagandet. Nu varnar Sida för att konsekvenserna kan bli mycket allvarliga, rapporterar SVT Nyheter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Analys/Johan Ehrenberg: Staten sparar helt i onödan och Konsekvenser för Sidas projekt 2016

Omkring en femtedel av det svenska biståendet används idag till flyktingmottagningen, men på grund av den rådande situationen utreder regeringen nu om en ännu större del av biståndsbudgeten kan tillägnas ändamålet.

Häromveckan rapporterade Sveriges Radio att finansdepartementet gett utrikesdepartementet i uppdrag att utreda vilka effekter det skulle få om 60 procent av biståndsbudgeten går till flyktingmottagandet. SVT Nyheter har tagit del av dokument från Sida, där man räknat på hur en halvering av anslaget skulle påverka verksamheten. Och konsekvenserna skulle sannolikt bli katastrofala för människor i fattiga länder, menar biståndsorganet.

En miljon utan stöd

Enligt Sidas översikt skulle omkring en miljon människor kunna bli utan humanitärt stöd vid en så hög avräkning. Bland annat skulle 50 000 barn bli utan skolgång, 244 800 barn bli utan mässlingsvaccin och 4,5 miljoner personer mista tillgång till rent vatten.

– Enligt uppgifter i media överväger regeringen att räkna av uppemot 50 procent av biståndet. Om de nivåerna blir verklighet får det allvarliga konsekvenser för den verksamhet vi stödjer, säger Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka i ett uttalande.

”Skulle bli katastrofalt”

Även Jens Orback, generalsekreterare vid Palmecentret, anser att en sådan avräkning skulle bli katastrofal.

– Inte minst om man ser till våra partners ute i världen. Om anslagen halverades skulle allt det vi långsiktigt arbetar för slås sönder. Man ska inte betala flyktingkatastrofen med de medel som är tänkta att i första hand förhindra den. En del av de människor som kommer hit lever på ett sådant sätt att svenskt bistånd absolut kan användas för att hjälpa dem. Men det måste finnas gränser.

Regeringen borde istället titta på andra lösningar för att finansiera flyktingmottagandet, exempelvis genom lån, menar Jens Orback.

– Innan vi ens talar om pengar vill jag göra klart att man självklart har rätt att söka skydd i Sverige. Men om man nu ska prata om finansieringen så ser jag de människor som kommer hit som en långsiktig investering, och till en investering kan man låna pengar. Den tillväxt vi har i Sverige idag kan vi tacka migrationen för.