Ekonomi.

2014-07-31 19:15

Så täpper du igen hålen i plånboken

Campingtur, Spanienresa eller bara lata dagar hemma? Oavsett vilket rann det säkert iväg lite mer pengar än det var tänkt. Efter jul och semester är svenskarnas hål i plånboken som störst. Dagens ETC och SBAB:s chefekonom Tor Borg tipsar om hur du får styr på ekonomin igen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sälj saker du inte behöver

Är det riktig kris? Om du snabbt behöver få in pengar är det en god idé att vittja hemmet på prylar du kan undvara. Gamla cyklar eller möbler, smycken, stereoutrustning, datorspel eller datorprylar. Det går att sälja i princip allt.

– Till och med kläder om de är av hyfsade varumärken, säger Tor Borg.

Det blir lite som en höststädning och snabbast går det att sälja via nätet. Tänk på att ta skarpa bilder i bra ljus så prylarna ser så fräscha ut som möjligt. Då kan du ta mer betalt.

Hyr ut ett rum

Bor du i eller nära en stad med högskola? Grattis. Under augusti och september kommer horder av nya studenter att vara på jakt efter permanent eller tillfälligt boende. Har du ett rum över och gillar sällskap är det en väldigt god idé att hyra ut rummet. Du får inte bara in extrapengar varje månad utan bidrar även till att lösa bostadsbristen, om än på mikronivå.

Lägg upp en annons på nätet i god tid innan terminsstart och du ska se att mejlen väller in. Välj noggrant bland de presumtiva hyresgästerna och ta givetvis referenser. Har du inte ett rum över kanske du ändå kan erbjuda soffplats mot delade hushållskostnader.

Se över abonnemang och lån

När semestern förvandlat hushållskassan till en schweizerost blir många mer motiverade att se över olika abonnemang och jämföra priser. Du kan säkert hitta ett bättre elavtal, eller sänka bredbandskostnaderna genom att välja lägre hastighet. Och är Spotify och Netflix verkligen avgörande för livskvalitén? Om du arbetar har du i många fall olika förmånliga försäkringar genom facket. Kolla upp dem i detalj och om du har privata försäkringar som täcker samma saker: säg upp de privata. Se även över bolån och billån om du har det. Flytta dem när du hittar någon bank som erbjuder bättre villkor.

– Sådant här bör man se över minst en gång om året kan jag tycka. Efter semestern är ett bra tillfälle, säger Tor Berg.

Dra ner på småutgifterna

Att dra ner på småutgifterna efter semestern är ett måste för många, och ett av de effektivaste sätten att snabbt spara pengar. Bort med 35-kronorslatten på stan, ta med matlåda till jobbet, köp inget onödigt och cykla så mycket det bara går. Var extremt prismedveten och ta dig tid att jämföra vad saker kostar.

– Det gäller framför allt mat och mycket handlar om att leta erbjudanden i butikerna. Att utnyttja erbjudanden och sådant som kuponger kan göra stor skillnad, säger Tor Berg.

Äg inte i onödan

Många äger helt i onödan. Att ha egen bil kan exempelvis vara en riktigt dålig affär om du bor i en större stad och kör relativt sällan. Ofta blir det billigare att hyra eller att gå med i en bilpool. Samma sak gäller för båtentusiaster. Om du ändå bara använder den där båten under semesterveckorna kanske det är lite dumt att betala för att ha den året runt.

– Det blir billigare att hyra båt några veckor än att köpa båtplats och ha kostnader för underhåll, säger Tor Borg.