Ekonomi.

2020-09-30 12:20
Flera företag befarar att kaos kan utbryta på sociala medier efter USA-valet.   Bild: Patrick Semansky/AP
Flera företag befarar att kaos kan utbryta på sociala medier efter USA-valet.
Puffetikett
Dagens ETC

Så planerar teknikbolagen för mardrömsscenario under presidentvalet

Bolagen har gemensamt förberett sig för ett katastrofscenario – detta kan hända på sociala medier efter att vallokalerna stängts.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årets val tros komma präglas av covid-19. Normalt sett går bara några timmar mellan att valurnorna stängt och valresultatet presenteras, men i år förväntas rösträkningen dra ut på tiden eftersom miljontals väntas poströsta. Flera stora teknikbolag fruktar nu att uppror kommer bryta ut mellan de redan polariserade sidorna i USA om båda kandidaterna skulle utropa sig till vinnare i valet, och att det uppror kommer att ske på sociala medier, enligt BBC. De har därför gått samman och gjort planer för olika potentiella utgångar av valet.

Det allvarligaste scenariot bygger på att Bidens väljare kommer poströsta i större utsträckning än Trump väljare, som istället kommer dominera i vallokalerna. Trump har uppmanat sina väljare att gå till valurnorna, och hävdar att poströstning leder till valfusk. Det skulle leda till att det preliminära valresultatet pekar på en majoritet för Trump under valnatten - för att sedan skifta till en majoritet för Biden några dagar senare när poströsterna räknats.

Om det sker skulle Donald Trump troligen utropa sig själv till president, har teknikbolagen kommit fram till efter att presidenten gjort flera uttalanden som tyder på det. Bland annat twittrade Trump i juli att ”Vi måste veta resultatet på valnatten, inte dagar, eller månader, och till och med år senare”.

Censurerar tusentals inlägg

Om han skulle utnämna sig själv till president skulle han troligtvis göra det via Twitter eller Facebook, men bolagen har i olika uttalanden uppgett att man kommer blockera möjligheterna, bland annat genom att ta bort desinformation om omröstningen. Det här leder till scenariot som teknikbolagen ser som det allvarligaste de någonsin stått inför: att Trump utnämner sig själv till president, men blockeras från att sprida detta på sociala plattformar. Bolagen kommer då behöva censurera potentiellt tusentals politiskt laddade inlägg, och båda presidentkandidaterna skulle kunna reagera på vilka som censureras.

Det finns farhågor om att Trump kommer vilja hämnas och driva mot att försöka ta bort sektion 230 i lagen som undantar sociala medie­företag från kravet om att vara ansvariga för vad som publiceras i plattformarna, vilket han redan indikerat på att han vill göra. Biden skulle också kunna vägra medge underlag och reagera på teknikbolagens agerande, enligt BBC.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev