Ekonomi.

2020-04-01 12:00
Bild: Martina Holmberg/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Rekordanslutning till a-kassan: ”Helt galen tillströmning”

Många gick med under de sista dagarna i mars, sedan regeringen i måndags lämnat besked om att det ska bli lättare att få a-kassa. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan regeringen i måndags kom med besked om tillfälligt förbättrade villkor i a-kassan har nästa 8 000 personer gått med i Handels a-kassa. Under hela mars månad är ökningen drygt 15 800 personer. Och det är inte bara a-kassan som lockat till sig nya medlemmar, under samma period gick 7250 personer med i handelsfacket. Ökningen är rekordartad, enligt Jens Lundberg.

– Vi hade räknat med en ökning, men de här siffrorna har vi aldrig sett maken till tidigare. Vi har jämfört med finanskrisen, men då låg ökningen inte alls på den här nivån, säger han.

Även Hotell- och restaurangfacket har fått många nya medlemmar de senaste dagarna. Mer än 5 800 personer har gått med i förbundets a-kassa sedan i måndags. Under hela mars månad har 15 000 medlemmar tillkommit.

Fler söker sig samtidigt till fackförbundet. 3 000 personer gått med i hotell- och restaurangfacket den senaste månaden, enligt förbundsordförande Malin Ackholt.

– Det här visar på behovet av fackförbund och a-kassor. Det visar också att det här är en bransch där krisen har slagit till väldigt snabbt, men också att vi har varit en näring där man utgått från att det finns arbete och man har inte riktigt funderat på anställningstrygghet, säger hon.

Högt tryck

Trycket är högt, och både a-kassan och förbundet har satt in extra resurser för att hantera situationen. Hotell- och restaurangfacket har haft varsel på 13000 personer hittills och det rullar fortfarande in nya. Utöver det har ytterligare 13 500 personer fått gå från sina extraanställningar och korta visstidsanställningar.

– Det är bekräftat från tio större arbetsgivare, mörkertalet är enormt. De här människorna finns inte i statistiken, säger Malin Ackholt.

Harald Petersson är chef för Unionens a-kassa och även ordförande för organisationen Sveriges a-kassor. Unionen är Sveriges största fackförbund och under mars månad fick a-kassan 35 846 nya medlemmar. Det jämfört med omkring 1 500 en vanlig månad.

Omkring 10 000 av de nya medlemmarna kom efter måndagens besked från Magdalena Andersson.

– Vi ser ett ökat inflöde även i dag. Vi får se på vilken nivå det landar, säger Harald Petersson när Dagens ETC pratar med honom på onsdagen.

Han säger att alla a-kassor just nu upplever ett ökat inflöde. För Unionen har tillströmningen av medlemmar bland annat gjort det svårt att nå a-kassan via telefon.

– Det är svårt för att oss att hantera sådana volymer, men vi gör vad vi kan, säger han.

De nya reglerna

För att få ersättning från a-kassan krävdes det tidigare att man hade varit medlem i tolv månader. I måndags föreslog regeringen att varje medlemsmånad ska räknas som fyra månader. Det innebär att medlemsvillkoret kan uppnås inom tre månader.

I tisdags var det sista dagen att gå med för att få tillgodoräkna sig hela mars som medlemstid.

De nya reglerna är tillfälliga och gäller från mars till och med december i år.