TTIP.

2015-10-15 10:45
Protester i Berlin Bild: Markus Schreiber/AP
Protester i Berlin

Protest mot toppmötet väntas locka tusentals

I dag hålls EU-toppmöte i Bryssel när Europeiska rådet träffas för att diskutera handelsavtalet TTIP och flyktingkrisen. Men alla är inte nöjda med hur EU:s sätt att agera. Nu förbereder sig flera organisationer på en konfrontativ demonstration. – Människor kommer att gripas, säger Sebastian Franco på Alter Summit.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Sebastian Franco är talesperson för Alter Summit (ungefär: ”Ändrat toppmöte”). Organisationen har stått bakom en rad demonstrationer, främst mot det kritiserade handelsavtalet TTIP som EU försöker driva igenom med USA, men också mot åtstramningspolitiken som förts i främst Spanien och Grekland. Senast i lördags samlades 200 000 demonstranter i Berlin i en demonstration för att stoppa TTIP.

3 000 demonstranter

I dag kraftsamlar man igen, den här gången tillsammans med flera andra organisationer, för att blockera Europas ledare när de ska ta sig till mötet.

– Den här demonstrationen skiljer sig mycket från Berlin senast. På torsdag kommer vi vara mer inriktade på civil olydnad. Vi vill inte bara protestera, utan vi vill störa mötet. Det är en starkare aktion, vi kommer vara mer konfronterande, säger Sebastian Franco.

Europeiska rådet består av de 28 medlemsländernas ledare. Det är inte en av EU:s lagstiftande institutioner, men rådet beslutar om EU:s politiska inriktning och prioriteringar. Alter Summit uppskattar att det kommer komma runt 3 000 demonstranter för att protestera. En låg siffra jämfört med massdemonstrationen i Berlin, men hög med tanke på demonstrationens art, menar han.

– Människor kommer att bli gripna och arresterade. Tyvärr är demonstrationen mitt i veckan, vilket ställer till det lite. Men det ska sägas att vi har en överenskommelse om att det ska vara en fredlig demonstration och det hoppas jag att alla demonstranter respekterar. Arresteringarna kommer troligtvis bero på att vi blockerar och försöker stoppa dem från att komma till mötet, fortsätter Sebastian Franco.

Vad förväntar ni er för reaktion från polisen?

– Vi diskuterar det vi kan diskutera med polisen. Vi har olika åsikter i många frågor, men när det kommer till rent praktiska saker, som att vi ska träffas på ett visst ställe eller spela musik så fungerar dialogen bra. Vi försöker vara så transparenta som möjligt och alla tar sitt ansvar.

Massprotester i Europa

Protesterna mot TTIP har aldrig varit större, demonstrationer har hållits i storstäder över hela Europa, bland annat Berlin och London. 500 000 människor har skrivit på en protestlista mot avtalet i Storbritannien. Totalt i Europa har tre miljoner människor skrivit under.

– Det blir bara större och större och jag tror det beror på att problematiken är lätt att ta till sig. TTIP är inte lika komplext som många andra frågor utan folk kan föreställa sig vad det handlar om. Dessutom börjar allt fler organisationer agera tillsammans. I Belgien har vi tidigare haft en dubbel fight, både mot TTIP och mot åtstramningspolitiken, men nu när fler ansluter sig är det lättare att ordna demonstrationer och protester, säger Sebastian Franco.

Vad är ert huvudbudskap till Europas ledare nu på torsdag?

– Att det Europa som de håller på att bygga inte är det Europa som vi vill leva i. De måste lyssna mer på folket, avbryta TTIP och i stället för åtstramningspolitik måste de skapa fler jobb och arbeta för folket. Även i flyktingfrågan måste man komma överens, att stänga gränserna är inte en lösning. Det här är människor som bestämmer vår framtid och vi kommer stå inför dem och kräva att de ändrar inställning i många frågor.

TTIP

TTIP står för Transatlantic Trade and Investment Partnership och är ett frihandelavtal mellan USA och EU. Målsättningen med avtalet är att öka handeln och investeringarna mellan världens två största ekonomier. Kritiker till TTIP menar att avtalet kommer innebära att företag får en möjlighet att påverka staters lagstiftning.