Ekonomi.

2014-05-15 10:18
  • ”I grunden finns en övertro till att kapitalistiska ekonomier kan reparera sig själva”, säger Philip Pilkington.  Bild: Richard Drew/TT
    ”I grunden finns en övertro till att kapitalistiska ekonomier kan reparera sig själva”, säger Philip Pilkington.
  • Karl Pilkington.
    Karl Pilkington.

Philip Pilkington: ”Ekonomer är korrupta”

Kapitalistiska ekonomier är extremt instabila, och utan reglering uppstår enorma inkomstskillnader och monopolbildningar. Det menar ekonomen Philip Pilkington.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– För mig är det obegripligt att våra politiker inte förstått denna grundläggande sanning, säger han.

När finanskrisen 2008-2009 slog mot Storbritannien stod de ekonomiska experterna helt handfallna. Nästan ingen hade lyckats förutspå kraschen. Philip Pilkington började studera ekonomi för förstå hur alla kunde ha så fel.

– Först då insåg jag hur förskräckligt korrumperade ekonomer är, säger Philip Pilkington.

Han är en återkommande skribent i The Guardian och arbetar som forskningsassistent på Kingston University. Pilkington menar att en av de största bristerna bland dagens ekonomer är att man gjort sig av med klassbegreppet. Den dimensionen finns med i princip all annan samhällsvetenskap.

Är inte marxist

– Men jag är inte marxist, även om jag tar intryck av många post-keynesianska ekonomer som är direkt influerade av Karl Marx. Jag tycker att marxistisk teori är långt mer sanningsenlig än större delen den ekonomiska vetenskap som lärs ut på universiteten idag. Men hans arbete är nära 150 år gammalt och det vore galet att avfärda nya och bättre idéer som uppkommit sedan dess.

Går det att separera ekonomi från politik?

– Ja och nej. Vi kan försöka att objektivt utvärdera möjliga konsekvenser av en specifik ekonomisk politik. Men huruvida vi ska välja just den åtgärden från en annan kan inte separeras från politiska beslut.

Vilket är det största problemet i politiska debatten just nu?

– Så mycket! I grunden finns en övertro till att kapitalistiska ekonomier kan reparera sig själva, i själva verket är de extremt instabila. Utan reglering uppstår horribla inkomstskillnader, monopolbildningar och ekonomisk instabilitet. För mig är det obegripligt att politikerna inte insett denna grundläggande sanning.

Sveriges nästa finansminister kan bli socialdemokraten Magdalena Andersson, kan du ge henne ett råd för hur vi ska öka jämlikheten i Sverige?

– Sverige har ett hiskeligt problem med arbetslöheten sedan 90-talskrisen. Social­demokraterna verkar ha adopterat en liberal politik där de prioriterar budget­balans. De måste inse att deras viktigaste uppgift är att säkerställa jobb till varje villig produktiv svensk. Inför ett stort jobbgaranti-program och oroa er inte för budgetunderskott. Budgeten, som Keynes sa för många år sedan, kommer på lång sikt att ta hand om sig själv.

En sista fråga. I Sverige associerar de flesta ditt efternamn med en viss brittisk komiker. Har Karl Pilkingtons växande popularitet skapat några problem för dig?

– Pilkington är ett ganska ovanligt namn. Det har inte gett mig några problem, däremot ett antal skämt på min bekostnad. Men jag tycker att Karl Pilkington är rolig. Han är inte en lika stor idiot som många tror.

Philip Pilkington

Född: 1987 i Dublin, Irland.

Gör: Ekonom, forskningsassistent på Kingston University och skribent i den brittiska tidningen The Guardian.

Karl Pilkington

Född: 1972 i Manchester.

Gör: En brittisk komiker och radiopratare. Är mest känd i Sverige från tv-programmet En idiot på resa där även vännerna Ricky Gervais och Stephen Merchant figurerar. De har även producerat podcasten The Ricky Gervais Show tillsammans. Pilkington medverkar också som skådespelare i Ricky Gervais tv-serie Derek.