Fråga Ehrenberg.

2014-04-19 06:55
Bild: Charlie RIedel/AP/TT

Olönsamt i kolbubblan

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Du skriver i Dagens ETC att lönsamheten är ett korkat ord. Det kan jag nog hålla med dig om. Lönsamhet säger ju inget om det jobb man gör är bra eller dåligt. Man kan ju tjäna väldigt mycket pengar på att sälja knark till exempel. Men jag tycker du gör det lätt för dig när du diskuterar all lönsamhet som något vi kan strunta i.

Du har säkert läst Klas Eklunds bok om klimatpolitiken. Där visar han ju hur viktigt det är att man gör de mest lönsamma – i betydelsen mest energisparande – åtgärderna först för att mota klimathotet.

Du menar väl inte att vi inte ska räkna på vad saker kostar?

Jana Ayer

Jag har faktiskt haft ett långt samtal med Klas Eklund just om den boken för några år sen och det publicerades på www.etc.se.

Självklart ska man titta på kostnader. Ju lägre kostnad desto mer kommer våra pengar räcka till när vi ställer om. Men jakten på de låga kostnaderna är faktiskt inte problemet idag. Det finns mängder av lönsamma – i betydelsen snabbt sparande – energieffektiviseringar som ändå inte görs.

Företagen gör inte investeringarna, man väntar på något annat och dessutom styrs man av ägare som hellre vill se högre börskurs än stora investeringar som binder produktionen till vissa anläggningar.

Så inte ens ur den aspekten är ”lönsamhet” ett bra styrmedel. Det funkar inte. Det måste till regleringar och krav.

Orsaken till att jag själv är så inne på solceller är samtidigt en annan. Vi måste ställa om politiken och energi-produktionen, och det snabbt. Jag är övertygad om att det allra snabbaste är om vanliga människor kommer igång. Solceller är deras instrument för -energisparande och egen produktion. Och eftersom det blir väldigt många människor som äger energiproduktion med solceller (vartannat tak kan ha det) så blir det väldigt många medborgare med rösträtt som har det.

Det ger en politisk möjlighet att förändra energipolitiken, vilket passivitet och förhoppning om stora omställningar hos energibolagen aldrig kommer att leverera.

Faktum är att energibolagen står inför en jättekris de fortfarande blundar inför. Om de fortsätter motarbeta förnybart kommer de förlora miljoner kunder eftersom solceller redan idag är mer lönsamt än att köpa el.

Med billigare batterier (som är på gång) blir det även billigare att göra och lagra solel, jämfört med att vara knuten till nätet.

Energibolagen tror inte på det här. Men de trodde inte på vindkraft heller.

De lever i en kolbubbla brukar jag säga. Och det är verkligen, verkligen olönsamt.