Ekonomi.

2020-05-05 12:25
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Ny rapport: Gröna åtgärder bästa sättet att rädda ekonomin

Klimatvänliga åtgärder för att få igång ekonomin efter corona är inte bara det bästa för klimatet – utan också för ekonomin. Det visar en färsk rapport från Oxford universitet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Enligt rapporten har långsiktiga klimatvänliga åtgärdspaket ofta överlägsen effekt på ett övergripande plan, inte bara när det gäller att sakta ner den globala upphettningen.

– De effekter covid-19 har på utsläppen kan vara kortlivade, men den här rapporten visar att vi kan välja en bättre återuppbyggnad, och behålla många av de senare förbättringarna, som renare luft, att naturen återhämtar sig och att växthusgaserna minskar, säger Cameron Hepburn, huvudförfattare till rapporten och chef för Smith School of Enterprise och Environment vid Oxford universitet.

Man har låtit ett team av internationellt erkända experter, däribland Nobelpristagaren Joseph Stiglitz och klimatekonomen Nicholas Stern, göra en bedömning av vilka effekter det skulle få för klimatet och för ekonomin att välja att ta den gröna vägen ut ur coronakrisen. Över 700 olika sorters stimulanspaket listades och delades in i 25 kategorier som 231 experter från 53 länder sedan fick bedöma.

Solkraft skapar arbeten

Rapporten visar, utifrån experternas svar men också genom lärdomar från finanskrisen 2008, att gröna lösningar kan vara nyckeln till att bygga upp samhället efter krisen. Jämfört med traditionella åtgärdspaket skapar de fler jobb, ger högre avkastning på varje spenderad krona på kort sikt, och minskar samtidigt utgifterna i det långa loppet.

Rapporten utgår från att minskning av växthusgaser är den viktigaste faktor för att stoppa klimatförändringarna. Bland de åtgärder som pekas ut som önskvärda finns bland annat investeringar i förnybar energiproduktion som vind- och solkraft. Att bygga upp systemen för sol- och vindkraft kräver mycket arbetskraft, och tidigare forskning har visat att det skapar dubbelt så många jobb per satsad krona som investeringar i fossilt bränsle.

Ajay Gambhir, som forskar kring klimatförändringar och miljö vid Imperial College i London, menar att det är logiskt att fortsätta på den banan som pandemin fått in oss på.

– Några av de förändringar som pandemin tvingat oss till, inklusive mer hemmaarbete och betydligt mindre resande, har gett oss en inblick i hur en framtid med tystare, renare gator och mindre stressande pendling skulle kunna se ut. Att stödja sådana förändringar genom att investera i installation av bredband i bostäder, elektriska fordon och att skapa energieffektiva bostäder med låga koldioxidutsläpp, är klokt både ur ett ekonomiskt och ett miljömässigt perspektiv, säger han i ett uttalande.

800dagar

Experternas önskelista

Det här vill experterna se:

• Investeringar i förnybar energi

• Satsningar på miljövänlig forskning och utveckling

• Investeringar för att förnya och ge ekosystemet bättre motståndskraft

• Åtgärder mot den arbetslöshet som covid-19 skapar, men också för att skapa nya jobb för dem som blir arbetslösa när kolindustrin monteras ned.